fbpx
Categories
Съвети

За здрави лични финанси

Грешно е да се смята, че в една хармонична връзка парите нямат значение

Парите много по-бързо попадат във фокуса на любовните връзки, отколкото повечето двойки очакват. Не рядко още при първите срещи в ресторанта възниква въпроса, кой ще плати сметката.

Докато до преди няколко десетилетия мъжете безапелационно се грижеха и разполага с целия семеен бюджет, днес почти всички жени също работят. Това налага друг вид комуникации и координация на финансови средства и материални активи в семейството или съжителството.

Разлики в доходите, индивидуалният подход към харчовете и излизането извън рамките на семейния бюджет са често в началото на сериозни конфликти, които могат да доведат дори до раздяла. Според проучвания, ежеседмичните конфликти на тема пари статистически увеличават риска от разводи с около една трета.

Един от най-често срещаните проблеми съвсем не е свързан с дълготрайни материални активи, а с ежедневните харчове на едната половинка, която обаче не ги споделя с другата, с ясното съзнание, че тя няма да ги одобри. Подобни финансови изневери могат да бъдат от банални до скандални: от закупуването на излишно скъпи консумативи до прикриването на поети дългове и заеми или премълчаването на допълни доходи, като например премии.

В САЩ трима от десет анкетирани признават, че са били извършители или жертва на подобна финансова изневяра. Като причина повече от половината отбелязват избягването на потенциален конфликт с половинката.

Друга честа причина за финансов раздор между двойки е липсата на комуникация и обсъждане на теми, свързани с парите: Кой какви финансови задължения ще поеме при общото съжителство и какво ще се случи с дълготрайните материални активи при една евентуална раздяла? Експерти съветват, парите да не остават тема табу и финансовите ангажиментите на двете страни винаги да се дискутират открито преди предприемането на каквито и да било по-сериозни покупки.

Напълно погрешна е тезата, че след като хората се обичат, все някак ще се разберат и за парите.