fbpx
Categories
Актуално

Да настъпим педалите

Карането на колело стимулира хормоните на щастието, убедени са учени

Усилията за постигане на екологичен транспорт и живот в градове с минимално натоварване с въглероден двуокис все повече привличат вниманието към велосипедите. Експерти са на мнение, че ролята на класическото колело е десет пъти по значима, в сравнение с електромобилите. В Германия например 40 процента от разстоянията, изминати с автомобил, са под пет километра, което означава, че спокойно биха могли в повечето случай да бъдат навъртани с градски велосипеди: класически или електрически.

За целта е необходимо да се подобри и разшири инфраструктурата от велоалеи. Експерименти във френската столица Париж доказват, че при наличие на повече сигурност и комфорт при пътуването с велосипед, шест от десет жители са готови да сменят традиционното си придвижване в града с велосипед.

В същото време спортове като шосейно колоездене и планинско колоездене набират все по-голяма популярност, още повече, че благодарение на нови технологии и материали, те стават още по-достъпни, включително и през зимата. Гуми с шпайкове, ръкавици, пригодени дори за арктически студове, екипи от модерни материали, които пропускат потта от тялото, но възпират дъжда и вятъра.

Важно е също да не се забравя темата за безопасността. Погрижете се фарът и стопът да са винаги изправни, носете аварийни жилетки в неоново жълто или оранжево, за да ви разпознат останалите участници в движението от далече. Енергия за осветлението най-удачно е да почерпите от класическо динамо, като при съвременните им версии съпротивление вече определено не се усеща. Замислените като практични фенери на батерии с бързи връзки, уви, когато ви потрябват, обичайно се оказват са изчерпан заряд или просто откраднати.