fbpx
Categories
Актуално

Краят на дизела

Електрификацията постепенно завладява лекотоварните автомобили, но какво следва?

Повечето производители на лекотоварни автомобили вече предлагат модели с изцяло електрическо задвижване. Сред тях VW ID.Buzz Cargo, Ford E-Transit и Mercedes EQT. Бегъл поглед върху ценовите листи онагледява, че за товарни превози и куриерски услуги автомобилните производители не са предвидили специални промоции. Електрическите алтернативи на повечето марки са значително по-скъпи отколкото оборудваните с ДВГ.

Логично рекламните послания към фирмите в сферата транспорт и логистика не се фокусират върху цената, а върху занижените експлоатационните разходи. Не на последно място автомобилите с електрическо задвижване се радват на по-скромна поддръжка и ограничен брой консумативи. Като допълнителен бонус се изтъква положителния имидж, който придобиват собствениците на екологични автомобили.

Не случайно на автомобилите за товарен транспорт, задвижвани от алтернативни енергийни източници сега основно залагат операторите на големи паркове и флоти. Така например Amazon държи двадесетпроцентен дял в американския производител на електрически лекотоварни автомобили Rivian. До средата на това десетилетие компанията възнамерява за оперира с 10.000 електромобила само в Европа. Други куриерски фирми като DHL, UPS и FedEx имат подобни планове, като някои от тях инвестират в стартиращи компании, разработващи лекотоварни електромобили. Нищо чудно през следващите години да станем свидетели на появата на непознати все още днес нови марки и логистични решения.

Все още в много от плановете за бъдещето преобладава фантазията. Коментират се автономни пикапи, компютъризирани дронове за доставка, разширен транспорт по водните пътища или дори товарни превози с трамваи в градска среда. Все по-ефективните софтуерни решения ще се погрижат, да се избягват ненужни заобикаляния и излишна загуба на време. Така ще могат все по-често успешно да се комбинират доставки за няколко различни клиенти едновременно.

Любопитно ще бъде да видим, как в бъдеще ще се развият разработките в областта на водородното задвижване и синтетичните горива. Как ли ще получаваме доставките след 2035 година, когато дизелът е предвидено официално ще бъде окончателно отписан? Твърде вероятно е, това да се случва по доста различен начин от днес.