fbpx
Categories
Актуално

Роботи зад волана

Скоро личният шофьор няма да е само за елита, а всички ще ни вози изкуствен интелект

В САЩ вече се движат първите роботизирани таксита. Така например в Сан Франциско подобни автономни автомобили имат право за сега да се движат само нощем. Причината е, че все още понякога се стига до странни инциденти, които се отразяват негативно на трафика. Така например миналата година двадесетите роботизирани таксита просто спряха без видима причина на едно от кръстовищата на града и така за часове блокираха движението.

Подобни случаи ни карат да мислим, че безгрижното придвижване без активно участие от наша страна е все още твърде далеч. Въпреки това използването на автономни автомобили е вече твърде близко. Най-вече защото използваните в тях технологии започват чувствително да поевтиняват. Експерти за изчислили, че през следващите пет години разходите ще спаднат почти наполовина. Това важи особено за някои компоненти като специфичния сензор за движение, наречен лидар, който с помощта на радар измерва и следи отстояния и скорости.

Принципно около 60 процента за автономното шофиране се падат на самото превозно средство, 25 процента на лидари, 11 за чипове, свързани с изкуствен интелект, а останалите за GPS и радарни технологии.

Но какво е изкуствен интелект в автомобила? Не малко производители на коли вече предлагат автоматизирани системи за самостоятелно паркиране на автомобила. В същото време Mercedes-Benz и Bosch вече са регистрирали първата в света разрешена от органите за серийно производство автоматизирана система за автономно паркиране Ниво 4 (Level 4).

С тази техника на борда вече спокойно може да разтоварите куфарите си пред терминала на летището и да оставите автомобила сам да си търси паркомясто и да се гарира без да има нужда от вас. Системата дори вече се използва на летището в Щутгарт.

Обществените паркинги не случайно са избрани за тестова площадка на видовете изкуствен интелект в автомобила. Те са относително затворени системи с отлични възможности за наблюдение на всички участници в движението. Въпреки това, там също могат да се очакват трудно предвидими изненади: например внезапната поява на дете между два паркирали автомобила, което е изпуснало топката си и тича да я хване. Подобна ситуация все още е твърде сериозно предизвикателство за изкуствения интелект. Друг е въпросът, доколко жив човек зад волана би реагирал по-адекватно от техниката, но в първия случай е ясно, кой ще трябва да поеме отговорността.

Въпреки това техниката за автономно паркиране има огромен потенциал: за отдаващи под наем автомобили компании, чиито служители днес се налага сами да навигират и паркират колите на паркингите. Също и за големи логистични компании, чиито камиони биха могли самостоятелно да достигат складовете за разтоварване. А именно там днес шофьорите губят много излишно време, което трудно може се предвиди и планира предварително.