fbpx
Categories
Здраве

Стига лоши новини

Силата на позитивното мислене в морето от кризи

Почти три години пандемия, продължаваща климатична криза и война в Украйна: оставаме с чувството че кризисните ситуация все повече се застъпват. На немалко хора стряскащите новини идват отдавна в повече, но може ли позитивното мислене и силата на подсъзнанието да ни спаси от негативните мисли? И кое е по-доброто решение? Просто да ги игнорираме или да се стараем да ги анализираме?

Хората по различен начин реагират на кризите. Онези, които престават да следят новините или рязко ограничават контакта си с медиите са по-скоро ядосани и разочаровани от тяхното съдържание. Другите, търсещи допълнителна информация, задълбаващи се в конкретни числа и факти, свързани със събитията, изпитват по-скоро страх. Когато се страхуваме, инстинктивно търсим информация, която да ни помогне да се освободим от негативни емоции.

Безспирната консумация на лоши новини, дори когато на човек му става лошо от това, е особен феномен. Според проучвания, хората които не престават да поемат информационния поток от негативни новини са по-податливи на вътрешни конфликти, изолират своите позитивни мисли, поемат риск да развият психични и физически заболявания.

Разбира се на особена опасност са изложени децата. За да развият позитивно мислене в тази токсична среда, при тях е съществено да бъдат ангажирани с действия, които генерират позитивни мисли: да засадят дърво или да участват в социален проект.

Да отговорим с позитивната реакция на негативните събития: звучи добре, но как да избегнем риска да попаднем в спиралата от катастрофични новини в медиите, която успешно успява да ни откъсне от добрите намерения? Всички знаем, че журналистиката се фокусира приоритетно върху темите с посредствена близост и по-възможност с висока степен на скандален заряд. Но в морето от апокалиптични новини и анализи започват да се появяват платформи и интернет страници, които обратно на това правило се фокусират върху положителните новини. Твърде вероятно е те да стават все повече, което обаче също крие своите опасности.

Все пак всички сме активно мислещи същества и е важно да знаем, какво се случва около нас. Любопитно е, че изследвания, проведени през 90-те години на миналия век доказват, че хората игнориращи новините в медиите въпреки това получават информация за тях, но с един ден закъснение. С други думи, няма как да се скрием от новинарския поток, пък бил той и негативен. Поради тази причина е от първостепенна важност, как подбираме източниците си на информация и анализираме съобщенията.