fbpx
Categories
Здраве

10 сериозни причини да спортуваме

Движението е най-добрата рецепта за крепко здраве

  1. Да обърнем внимание на разноликите ползи от спорта. Превантивното му действие предпазва организма например от ракови заболявания, най-вече заради подобреното кръвообращение и постоянната тренировка на имунната защита. Редовно спортуващите, според експерти, са изложени с 20 до 25 процента на по-малък риск от ракови заболявания. Те са по-често навън и съответно изложени на естествена слънчева светлина.
  2. Макар при професионалните спортисти рискът от ставни травми да е по-голям, безспорен факт е, че движението предпазва например от артрит. Спортът допринася хрущялите да се снабдяват по-ефикасно с хранителни вещества и се предпазват от инциденти, защото добре изградената мускулатура успешно противодейства на евентуални сътресения и удари.
  3. Разходките и гимнастиката в офиса, уви, не са достатъчни за здраво сърце. За да тренираме добре сърдечния мускул, трябва да направим повече. Спортистите са със значително по-малък риск да пострадат от инфаркт, защото разполагат с по-силно сърце и по-нисък пулс при покой. Ако все пак получат инфаркт, те имат по-добри шансове за оцеляване и по-бърза оздравяване, в сравнение с нетренирани.
  4. Кога изпитваме страх, сърцето ни започва да бие по-силно, което допълнително засилва неприятното чувство. Така страхът и пулса взаимно се подкаждат. Спортът предлага изход от този омагьосан кръг, защото с него плахите свикват, че ускореният пулс сам по себе си не е застрашаващ. Освен това, спортът увеличава самочувствието: които е по-издръжлив при заниманията с фитнес инструктори и вдига по-големи тежести, ще бъде също така по-активен в ежедневието.
  5. Тренираните мускули отделят по-големи количества от хормона иризин, стимулиращ мозъка. Вероятно това е една от причините, децата, които се движат повече, да имат често по-добри когнитивни способности. Също така типичните за Алцхаймер плаки се откриват в по-малки количества при тренираните възрастни, отколкото при нетренираните.
  6. При болки в гърба преди години се препоръчваше лечение на легло, докато днес терапията залага на добре дозирано движение. По този начин силата на мускулите се увеличава, стойката на тялото се подобрява, насърчава се стабилността на тялото. Освен това спортът увеличава прага на личното възприятие на болка и отнема страха от движението.
  7. Не само по време на тренировки, но и след това, изразходването на калории е засилено, което спомага за сваляне на тегло. Колкото по-интензивни са упражненията, толкова по-силен е последващият ефект на изгаряне. Максимален резултат се постига, чрез редуване на интензивни и по-слабо натоварващи фази от по 30 секунди.
  8. Редовният спорт е важен за превенцията и лечението на диабет. Положителният ефект е следствие от засиления разход на енергия. Освен това клетките така по-адекватно реагират на хормона на обмяната на веществата инсулин.
  9. Чревната флора също се влия от физическото натоварване. Експерименти доказват увеличаване броя на бактериите, отговорни за производството на мастни киселини с къса верига, които не само ограничават опасността от възпаления, но допринасят също за добрия тонус на червата.
  10. Не на последно място, редовният спорт спомага за по-добрата плътност на костите. Тук обаче вида спорт е от значение. Ефектът от тичане и скачане на въже е по-голям отколкото от каране на колело или плуване. Движенията трябва да са основно еластични и пружиниращи.