fbpx
Categories
Feng Shui

Радвай се на цветно

Кажете сбогом на бозавото и заложете на пъстро

Как да намерите вашия личен цвят? Фирмите за бои и лакове поддържат каталози с предлаганите окраски и възможности са съчетаване на цветове, но за мнозина тази информация е само допълнителен тормоз. Но може пък да разгледате илюстрирани списания и да проверите, кои цветове ви „заговарят“. Опитайте се да си отговорите, защо именно тези цветове ви харесват? Усещате ги величествени или ви се струват семпли? Друг важен въпрос: как искате да се чувствате в помещението? Ако търсите спокойствие, изберете пастелни, ненатрапчиви тонове. Това са типичните цветове за спални. Всичко, боядисано в една тоналност, увеличава пространствения ефект и чувството за дълбочина. В следствие на обема и единството се постига допълнително равновесие, хармония и тишина.

Обърнете внимание на разположението на стаята: осъществяват ли прозорците връзка с външния свят? Със зеленото на тревата в двора или синьото на небето? Понякога самото надничане в гардероба може да ви помогне, за да се възпламени творческото  ви мислене на тема цветове и бои. И още нещо важно: подът често е повърхността с най-много площ и  трябва да се има пред вид при избора на окраска за стените и тавана.

Друг важен въпрос: по-добре мат или гланц? Предимството на второто е, че боята често дава възможност да бъде лесно измита при зацапване. Поради тази причина експертите препоръчват гланцови цветове за кухнята, банята, коридора, въобще за домакинства с малки деца или ако често посрещате гости.

И като стана дума за гости: типични цветове за хол са топли нюанси, например оранжево или сдържаните сиво, бяло и бежово. Ако търсите малко повече свежест, добро впечатление прави люляковото синьо. В по-големи помещения тъмни нюанси също стоят добре. По-ефектна, разбира се, е комбинация на цветове за хол. Специалистите препоръчват да си изберете основен и допълните цвят. Така холът ви ще стане по жизнен. Най-сигурната комбинация включва белия цвят. Но също може да се съчетаят два ярки цвята. Така например синьо-зеленият аквамарин се съчетава успешно с ярко жълто. Розовото си кореспондира добре със светлозелено. Алтернативно, вместо контраст, може да изберете сходни цветове: например светло и тъмно синьо.