fbpx
Categories
Feng Shui

Уелнес за всеки ден

Свещи, музика, маски и аромати: погрижете се в домашни условия за тялото

Поемане на дъх, зареждане с енергия, разкрасяване. Уелнесът има различни изражения и цели отпускането на душата, респективно намаляване нивото на стрес. Естествено почивката не винаги може да бъде в СПА комплекс, но не по-малко ефикасно може и у дома да се поглезим: йога, медитация, ароматна вана или дълъг воден душ. Естествено е за предпочитане това да не бъдат единични акции, а редовно планирани в седмичната програма. По-добре редовно и рутинно, отколкото еднократно и без подготовка.

Любовта минава през стомаха. Уелнесът също. За да произвежда тялото ни хормона на щастието серотонин, се нуждаете от най-важната за производството му съставка – триптофан. Ако имаме достатъчно от нея в кръвта, започваме да се отпускаме. В противен случай нивото на серотонин спада, както и защитата ни срещу стреса. Може да си го набавим от здравословни рецепти, съдържащи пармезан, соеви зърна, кашу, фъстъци и слънчогледово семе. Важни за хормона на щастието са също Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в сьомга, херинга и ореховото олио. Важни са също витамин Д и магнезий, които има в тиквеното и слънчогледовото семе, черния шоколад, кашу и фъстъци. Успокояващо действат също зеления чай, който сваля кръвното и сърдечния ритъм.

Енергия за кожата може да почерпим от домашна маска за лице. Освен че доставя важни хранителни съставки, човек като бонус печели също няколко минути покой и спокойствие. Експерти препоръчват домашна маска за лице от извара с малко пюрирана краставица, която е истински бустер за овлажняване на изтощената кожа. Ако кожата не е съвсем чиста, краставицата може да се замени със супена лъжица пчелен мед.

Тонусът на организма може чувствително да се повиши чрез соли за вана. Важни са обаче съставките. Ароматизираните соли за вана нямат концентрацията на класическата сол, добита от Мъртво море. Ако ви липсва аромат, може да добавите аромат с малко бадемово олио или мляко, и да ги добавите към водата във ваната.

Горещото време, сухият въздух от сешоара и носенето на шапки изтощават косата, която се нуждае от съответна грижа и възможност да възстанови гладката си структура. Трудно е да се определи, коя е най-добрата домашна маска за коса, но безспорно тя трябва да съдържа алое вера и етерични масла.

В контекста на домашния уелнес, често възниква въпросът как се прави лимфен масаж. Лекарите са категорични, че тази тема следва да оставим в ръцете на специалисти физиотерапевти. Лимфната система е сложна и изисква особено внимание. Експертите дори говорят за лимфен дренаж, а не масаж, защото използването на прекалена сила и натиск могат да предизвикат обратен ефект.

За сметка на това може да си направите успешно дигитален детокс, като загърбите за по-дълго екраните на телефона, телевизора и компютъра. Подобни офлайн прозорци се отразяват добре на съня. За целта не ползвайте тези уреди поне два часа преди лягане.