fbpx
Categories
Здраве

Щитовидната жлеза

Често подценяваният човешки орган обича светлината и качествената храна

Дейността на сърцето, температурата на тялото, кръвообращението, нервната система и дори психиката зависят от щитовидната ни жлеза. И не само те. Това важи за още много други системи в нашия организъм. Въпреки това при увеличаване на теглото, проблеми с кожата, изпитване на студ или прекомерно потене едва ли се сещаме веднага на приличащия на пеперуда орган, защото симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза често са неспецифични и засягат едновременно няколко области на тялото. Докато потърпевшите, между другото повече от 90 процента са жени, получат съответната диагноза, обикновено минава доста време.

За да разберем защото ролята на щитовидната жлеза е толкова важна, трябва да познаваме добре функцията й. Тя е най-голямата, посветена изцяло на производството на хормони жлеза в организма. Нейните хормони въздействат на всички видове клетки и катализират там обмяната на веществата. Бихме могли да я сравним с електроцентрала, която работи за тялото.

Щитовидната жлеза е силно уязвима на вредни външни влияния. Когато е здрава, се чувстваме добре и се радваме на тонус всеки ден. Ако обаче се наруши нейното равновесие, махалото може да избие в една от две посоки: да заработи свръхактивно и да засили екстремно обмяната на веществата (страдащите често са много слаби, треперят им ръцете, имат силно изразено сърцебиене, често ходят до тоалетна и са много неспокойни) или пък да намали драстично оборотите, в около 90 процента от случаите, с което ограничава производството на важните за тялото хормони (симптомите са постоянна умора, изпитване на студ, нисък пулс, забавен метаболизъм, суха кожа и коса).

Причините за нарушена функция на щитовидната жлеза могат да бъдат разнородни. Така например тя е единствения човешки орган, който се нуждае от йод за синтезиране на хормоните. Спазването на здравословен начин на живот е от съществено значение. Противозачатъчни на базата на хормони, пластмасови частици в природата, храната и ежедневното ни поведение могат силно да повлияят на щитовидната жлеза.  Същото важи за строги и често повтаряни диети, липса на хранителни вещества и постоянен стрес. Защо това е така? Тялото не е в състояние да прецени, каква е причината за стреса, но реакцията е винаги една и съща: изсипват се адреналин и кортизол, а щитовидната жлеза получава команда да ограничи обмяната на веществата. Прекомерният спорт, когато предизвиква стрес, също може да се окаже вреден.

Тогава какво харесва щитовидната жлеза? Да използваме продуктите на нашите баба и дядо, да ги приемаме редовно и да не изпитваме глад,  храна за хубава кожа, но и за органите на тялото ни. Да се движим достатъчно, да ограничаваме стреса и да имаме достатъчно светлина. Разходките на светло я радват, защото е силно чувствителен на светлина орган. Стабилният ритъм между сън и будно състояние е от съществено значение. Понякога помагат също създадени специално за целта витамини за жени. Когато се грижим за нашата електроцентрала добре, ще се радваме и на дълъг живот.