fbpx
Categories
Здраве

Спортът решава логически задачи

Мозъкът ни открива нестандартни решения и гениални идеи

В нашето напрегнато и често ангажирано едновременно с разнородни ангажименти ежедневие, мозъкът ни е под сериозно натоварване в следствие на постоянна концентрация на вниманието, рядко разполага със свободен капацитет и често страда от хронична умора. Той буквално работи на пълни обороти при максимално натоварване. Може да го разтоварим, като обуем маратонките за да потичаме или се качим на велосипеда. Защото по време на тренировка много от мисловните процеси просто отпадат. Префронталната мозъчна кора, централата в нашия мозък за концентрирана и ориентирана към намиране на решения дейност, така може да намали скоростта и отвори пространство за развихряне на нови, различни мисли.

Същият ефект може да постигнете и ако просто съзерцавате природата през прозореца, но практиката показва, че на много хора трудно им си отдава да не правят нищо. Прекалено силно е изкушението все пак да вземат в ръка мобилния телефон или да сърфират в интернет на компютъра. Но докато спортувате, ще сте активни без да се напрягате особено мисловно и така ще дадете възможност на мозъка ви да намери интересни решения на актуални проблеми. Спорът и здравето вървят ръка за ръка. Физическите упражнения помагат за справяне със стрес, подобряват функции като памет и концентрация, развиват когнитивни умения и улесняват решаването на мисловни задачи.

Колкото по-равномерни и рутинни са нашите физически упражнения, колкото по-ограничени са външните дразнители, толкова по-лесно е за мозъка ни да се концентрира върху конкретен проблем. Това важи най-вече за тичането, карането на колело и плуването, но не и за изискващи висока концентрация спортове като футбол и тенис. Трябва първо да осигурим на сивите си клетки достатъчно спокойствие, след което те могат да започнат да се пренастройват. Когато не правим нищо, мозъчната ни дейност, подобно на компютъра оставен без външна намеса, преминава в режим на активност по подразбиране (Default Mode Network). Когато не изискваме нищо от мозъка си, той има шанс да мине на автопилот, който поема командването.

Така мислите ни заживяват собствен живот, процес който някои описват също като сънуване в будно състояние. Причината е, че нашият мозък просто не може да не прави нищо. Когато лисват външни дразнители, започвате да мислите подсъзнателно върху различни неща. При това е важно да не слушате музика или текст в слушалките, защото това възпрепятства активизирането на автопилота. Положителен ефект по-скоро имат естествени звуци, които ще откриете например в гората. Но творческото мислене се нуждае не само от това. Експертите препоръчват редуване на фази с фокусирани размисли и мисловно отпускане. Те наричат времето за почивка на мозъка инкубатор, в които могат да узреят гениални идеи и нестандартни решения.

Разбира се, тук също е важна дозата, защото прекалената ментална почивка може също така да възпрепятства креативното мислене. Все пак трябва да насочваме мислите си през активните фази в правилната посока. Също така е необходимо да знаем, че не всеки проблем може да намери своето решение докато плуваме безгрижно в морето. Професионални и аналитични задачи могат да се решат относително успешно по време на елементарни спортни активности, докато тежките емоционални проблеми по-скоро биха се отразили негативно на физическите упражнения. Там където е невъзможно директно решение, тренировките сред природата също няма да помогнат съществено.

Добрата новина за хора, които не си падат особено по спорта, е че те също имат шанс да открият подсъзнателно креативни решения и нестандартни идеи. Защото мозъкът ни е в състояние да тръгне по неутъпкани пътеки не само докато учестяваме дишането и започваме да се потим. Дори традиционният, безгрижен сутрешен душ също може да ни накара за извикаме: Еврика!