fbpx
Categories
Полезно

Хормон на щастието

Допаминът ви окрилява да вършите чудеса, но може и да ви направи зависими

Допаминът е невротрансмитер в мозъка ни, който произвежда тялото, когато се зарадваме в следствие на добре свършена работа или перспектива за предстоящ успех. В тези случаи веществото се включва мигновено в нашето кръвообращение под формата на микроскопични токови удари. В резултат на всичко това се чувстваме особено мотивирани. Според експерти без допамин не бихме могли дори да смятаме и аргументираме, камо ли да създадем нещо ново. В същото време, изсипването на невротрансмитера не е напълно безобидно: колкото и положително да е въздействието на високите нива допамин в организма, толкова токсично могат да се окажат постоянните кратки пикове, следвани от неговата тотална липса.

Тази ситуация е възможна да се случи на всеки, който прекалено често използва социални мрежи и мобилни приложения в смартфона, забавлява се с компютърни игри. Бързите, но преходни радости от лайкове, сърчица или победи в компютърни битки за мнозина са оказват по-привлекателни, отколкото решаването на комплексни и сложни предизвикателства. Психиатри и лекари причисляват към кратките и нерядко опасни допаминови инжекции също така консумацията на алкохол и цигари, употребата наркотици и дори начина на хранене. В следствие на това, те могат да предизвикат допаминови реакции в определени сектори на мозъка, а често повтаряната им консумация или употреба е в състояние дори да промени структурата на мозъка. След това дразнителите започват да се възприемат по-слабо, а като компенсация повечето от нас увеличат дозите. Заради приятното усещане и лесното предизвикване на поява на допамин след изпиване на чаша вино или изпушване на цигара, невротрансмитерът може да се окаже съществен фактор за появата на зависимост.

Много от предпоставките за образуване на допамин, всъщност се оказват вредни или нежелателни. Затова специалистите препоръчват за да избегнем допаминова зависимост, да се откажем от кратките положителни емоции и да се концентрираме върху постигането на по-дългосрочни цели, постигането на които биха ни удовлетвори устойчиво. Важен е също и здравословен начин на живот със спретнат дневен режим: сутрин да се мотивираме чрез положителни мисли, за което може да спомогне и хладния душ, втората част от деня да посветим на по-трудните задачи, след това желателно е да последват по-леките, както например срещи, търсенето на нови идеи, а вечерта да посветим съзнателно на почивка. Тогава може да анализираме резултатите от деня и евентуално да се възнаградим, но кротко: например с топла вана или хубава музика. Спазването на подобен режим ще консолидира веществата, необходими за да изпитаме истинското щастие – допамин, серотонин, норадреналин и ендорфин.

Но как да си набавим допамин? Трябва винаги да обръщаме внимание също на емоционалните, социалните и екологичните аспекти на здравето. За целта от полза могат да бъдат занимания с йога, медитация, масажи и упражнения за дишане. Допълнителна мотивация чрез нова здравословна порция допамин ще постигнем чрез пълноценна почивка, а нервната и хормоналната ни системи се възстановяват най-добре по време на здравословен сън. Балансът на нашите невротрансмитери не на последно място се влияе също и от храната, която ежедневно приемаме. Храни стимулиращи хормона на щастието имат относително високо съдържание на протеини, налични в зелените на цвят зеленчуци или орехите, но важен също така е тирозинът, съдържащ се например в ябълки или куркума. Тази аминокиселина се счита за основна съставка при производството на естествен допамин.