fbpx
Categories
Здраве

Обезболяващи близки

Алармената система на тялото е по-чувствителна от тази на автомобила

В състояние ли са нашите роднини, приятели и колеги да облекчат от болката, която изпитваме? Да променят индивидуалния ни праг на болка? Напълно, убедени са все повече медици, което успешно се доказва също при лабораторни експерименти: положителни емоции в следствие на социална подкрепа действа успокояващо за страдащите. Добри примери в това отношение е стискането на ръка или изречените състрадателни думи в личен разговор. Дори поглед върху снимката на партньора ни е в състояние да олекоти болката при възрастни. Същият феномен се наблюдава при деца, когато видят фотография на майка си. Разковничето се крие в положителната емоция, които предизвикват снимки на обичаните от нас близки.

Доколко същото важи при наличие на хронична болка и непрекъснати оплаквания все още не е установено еднозначно, но практиката показва, че повечето от пациентите се чувстват по-добре при наличие на социална подкрепа. Тя може да се изрази и въздейства обаче по различен начин. За някои болен, оказаната от вас помощ в домакинството може да се отъждестви като социална подкрепа, други обаче да се почувстват засегнати, защото се опасяват, че вече не им гласувате доверието да се справят сами. Поради тази причина експерти съветват винаги да питаме, каква точно помощ да окажем. Често самият разговор за помощта е в състояние да облекчи болките и даде нужната психологическа подкрепа. Сериозното отношение към страдащият и изразената емпатия отново предизвикват добра енергия и положителни мисли. Но какво е емпатия? Съчувствие, способността ни разбираме, възприемаме, съпреживяваме чувствата, емоциите и мислите на околните. Разбира се и тук не бива да се прекалява, защото прекалената намеса в живота на близкия може да се окаже и контрапродуктивно и да увеличи усещането за болка.

Един от феномените на болката, за който трябва винаги да си даваме сметка, е че тя не може да бъде измерена, както например това прави термометъра с телесната температура. Поради тази причина както медицинския персонал, така и близките на пациентите трябва да разпитват и да наблюдават реакциите на засегнатите. Независимо дали болките са внезапни или хронични, те винаги се появяват в мозъка. За лекарите внезапните болки са сигнал за сериозно предупреждение. Не такъв е случая обаче при постоянните болки. Изпитването на болка също не е константно и може да се променя. Възможно е например, рецепторите откриващи  сигнали за болка, както и нервните клетки, които ги предават, да станат по-чувствителни.

Ако направим сравнение с алармената система на автомобила, то човешката се включва не едва при разбиването на врата или стъкло, а още щом нежно листенце попадне върху капака на двигателя. Мозъкът ни постоянно получава сигнали за предизвикана аларма и генерира болка. На този фон потърпевшите могат да тренират ограничаване на силата на болката, която изпитват. От съществено значение в това отношение е постоянната физическа активност. Така мозъкът ни се научава, че не всички сигнали, идващи от тялото ни, задължително са следствие на нарушения и проблеми с тъканта ни. Поддържането на активен и здравословен начин на живот, дори самото му започването ще ни помогне да разграждаме по-лесно негативните фактори за здравето като стрес, страх и уплах. А в това отношение социалното ни обкръжение отново играе много съществена роля.