fbpx
Categories
Здраве

Ябълков оцет

Полезен ли е той и може ли да го пием?

Смята се, че ябълковият оцет има лечебен ефект върху кожата, косата, черния дроб, червата, метаболизма и кръвната захар, наред с много други. Напоследък често чуваме, че дори помага при отслабване и загуба на тегло. Но какви са действителните ябълков оцет ползи и доколко е полезно да приемаме тази широкоразпространена киселинна храна?

Ябълковият оцет съдържа много важни витамини, минерали, микроелементи и ензими. Така например Витамини А, В1, В2, В6, С, Е, бета-каротин, фолиева киселина, калий, магнезий, желязо, натрий, калций, фосфат, флуорид, йод, цинк, мед и селен. Някои от ползите за здравето на ябълковия оцет са доказани в проучвания – но прецизни изследванията на точния начин на неговото действие все още липсват.

Кои са типичните ябълков оцет ползи и вреди? Като традиционно домашно и медицинско средство ябълковият оцет засилва метаболизма, укрепва имунната система, има детоксикиращ ефект, защото стимулира черния дроб и бъбреците, бори се гнилостните бактерии в червата, подпомага заздравяването на рани, прави косата блестяща и гладка, подобряват състоянието на увредената и възпалена кожа, редуцира производството на мастните жлези и облекчават сърбежа, потиска възпалението.

Възможно ли е лечение с ябълков оцет? Ябълковият оцет може да спомогне за понижаване на нивата на кръвната захар чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Проучване установява, че приемът на ябълков оцет преди хранене, богато на въглехидрати, намалява покачването на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Ябълковият оцет може да помогне също за отслабване. Според друго проучване приемът на ябълков оцет увеличава чувството за ситост и намалява апетита, което може да доведе до снижаване приема на калории.

Ябълковият оцет може също така да допринесе за понижаване на нивата на холестерола. При съответни експерименти приемът на ябълков оцет е понижавал нивата на LDL холестерола (така нареченият “лош” холестерол) и повишавал нивата на HDL холестерола (така нареченият “добър” холестерол).

Глътка ябълков оцет в топла вода сутрин е широкоразпространен и популярен метод за консумация. Ябълковият оцет може да се използва и при готвене, но най-често в салати. Той не бива да се приема в чист вид, защото киселината може да увреди чувствителния зъбен емайл. Също така, ако стомахът ви е чувствителен към киселини, можете да приемате ябълковия оцет под формата на капсули или таблетки – но течната му форма обаче е по-благоприятна и ефикасна. Ако приемате лекарства или страдате от заболяване, трябва да използвате ябълков оцет единствено след разрешението на вашия лекар.

Какво всъщност представлява и как се прави ябълков оцет? Той се произвежда чрез ферментация на ябълков сок. По време на процеса на ферментация дрождите и бактериите превръщат захарта в ябълков сок в алкохол. След това алкохолът се трансформира в оцетна киселина от оцетнокисели бактерии, от което се получава ябълковия оцет. За предпочитане е консумирането на органичен и биологично чист ябълков оцет, който се произвежда от цели ябълки, а не от често използваните ябълкови отпадъци. Поради естествения процес на ферментация и липсата на пастьоризация (краткотрайно нагряване) органичният вариант съдържа повече и по-ценни съставки.