fbpx
Categories
Актуално Полезно

Иновативни скутери на ток

Съвременните електрически скутери обещават повече свобода и гъвкавост, проходимост почти навсякъде, и то при доста сериозна скорост. Комфортни ролери за всяка възраст, които освен всичко друго щадят природата.

Как функционалността на електрическия скутер облекчава ежедневието?

Съвременните електрически скутери по своята конструкция силно напомнят за детската тротинетка. Средната им част е позиционирана ниско в близост до пътното платно и е предвидена за поставяне на стъпалото, а отпред и отзад са поставени малки колела. В предната част на дълъг лост е монтирано кормилото. Той е толкова висок, защото само така може да се държи удобно, докато се пътува със скутера.

В доброто старо време, когато тротинетките не бяха моторизирани, човек просто трябваше да стъпи на средната част на ролера с едния крак, а с другия да го приведе в движение чрез многократно избутване. Щом водачът набереше достатъчно скорост, физически активният крак можеше да бъде изправен и да се отпусне да виси или да стъпи отчасти на тротинетката. Когато скоростта намаляваше, тя трябваше да бъде отново увеличена с усилия на човешкото тяло.

При електрическите скутери обаче вече не са необходими никакви усилия. Съвременните тротинетки са конструирани по подобен начин, но задвижването е изцяло електрическо и умело прикрито в стъпенката или близо до задната гума. Управлението се извършва чрез кормило, с което се променя не само посоката на движение. Там също така са позиционирани ръчната спирачка и лостче за подаване на газ или друг вариант за удобно и сигурно регулиране на скоростта.

Подобен род самостоятелно движещи се електрически скутери са подходящи за възрастни, които искат да изминат неголеми разстояния без своя автомобил или градския транспорт. Тези превозни средства са предвидени и за подрастващи, които с подходящото защитно облекло могат да посещават приятели или да ходят на училище.

Защо електрическите скутери с разрешение за движение по пътищата са за предпочитане?

По закон, щом напуснете частната собственост с вашия електрически скутер, задължително трябва да спазвате правилата за движение по пътищата, да имате предвид условията за движение по велоалеи, в пешеходни зони и изискванията за наличие на шофьорска книжка. Относително новата технология в това отношение в много случаи изпреварва регулаторните рамки, което обаче в никакв случай не освобождава собствениците и ползвателите им от отговорност.

В момента практичните електрически скутери са все още по-слабо разпространени от електрическите велосипеди, но последните могат да ни дадат полезна ориентация. Експертите препоръчват при покупка на електрически скутер да се спазват следните основни правила:

  • На обозначени пътеки за пешеходци електрическите скутери нямат право да се движат и трябва да се бутат.
  • Спазвайте възможните и разрешени максимални скорости. Защото превозни средства, които се движат с повече от 6 км/ч, в повечето държави се нуждаят от официално разрешение, за да могат да се движат. Според доста регулации, ако машините се движат с над 25 км/ч, дори е необходимо свидетелство за правоуправление категория B или AM.
  • Преди покупката се консултирайте дали според производителя му електрическият скутер е по-скоро електрически велосипед или моторизиран ролер.
  • От скорости над 20 км/ч обичайно се изисква носенето на каска, която по принцип от съображение за сигурност съветваме да носите винаги, докато пътувате. Особено деца и младежи не бива никога да ползват електрически скутери без каски.
  • Проверете застраховката си „Гражданска отговорност“, дали последствията от евентуални инциденти са включени и щетите се покриват. В много държави е абсолютно забрането да ползвате електрически скутер по пътната мрежа без наличие на застраховка „Гражданска отговорност“.
  • Специалистите съветват да изберете електрически скутер с разрешение за движение по пътищата, тъй като с този тип возило от правна гледна точка ще бъдете на сигурната страна. За съжаление множество тестове показват, че съответните декларации на производителите се откриват доста трудно.
  • В държави като Германия експертите предупреждават никога да не шофирате електрическа тротинетка без свидетелство за управление. В противен случай рискувате тежка глоба, тъй като при скорости над 25 км/ч задължително се изисква шофьорска книжка.

Как да открием за себе си идеалния електрически скутер?

Тук е мястото да споменем, че не бива да говорим за един основен вариант на електрическия скутер, защото такъв просто няма. На пазара се предлагат не само модели, които управлявате изправени, а и модели със седалка. И двата вида се предлагат с различни модификации, като разликите по отношение на мощността им са минимални. И двата вида развиват максимална скорост от 32 км/ч и имат товароносимост от 125 кг. Но освен на въпроса дали желаете да се возите прави или седнали, преди покупката на електрически скутер трябва да намерите своя личен отговор и на някои други въпроси.

От какво зависи максималният пробег на електрическия скутер?

В акумулаторната батерия е складирана енергията, с която ще се придвижвате с електрическия скутер. Различните модели са оборудвани с различни типове батерии с възможност за многократно зареждане. Електрическата им енергия задвижва двигателя, като измерената във ватове мощност има пряко отношение към времето на експлоатация. По принцип акумулаторите се разреждат по-бързо, когато се движите предимно с максимална скорост.

Повечето производители дори публикуват конкретни параметри относно максималния пробег в километри. Препоръчваме предварително да проверите какво е времето, за което акумулаторът може да бъде отново изцяло зареден. В противен случай може да бъдете неприятно изненадани в работното си ежедневие.

Мощността и скоростта определят колко бързо ще се придвижвате!

Колко висока е максималната мощност (W) на един електрически скутер зависи от съответния двигател. Някои модели са оборудвани само с 250 вата и съответно имат пробег от скромните 15 км, но развиват максимална скорост до 27 км/ч. Други електрически двигатели на тротинетки имат мощност от 1000 вата и развиват до 32 км/ч. Съществено значение тук има теглото на скутера, както, разбира се, и на неговия водач. Колкото повече тегло трябва да задвижи един малък мотор, толкова по-малко мощност и пробег може да очаквате.

Теглото ви и максималната товароносимост на електрическия скутер

Независимо дали ще се сдобиете с изключително изгоден електрически скутер, марков продукт с много екстри и допълнителни функции или просто употребяван – винаги обръщайте внимание на това, колко голяма е максималната им товароносимост. Употребяваните електрически скутери за деца обикновено имат допустима товароносимост от 45 кг, докато моделите за възрастни и младежи могат да превозят дори до 125 кг.

Ако ще се налага често да носите електрическия скутер на ръце, препоръчително е да се спрете на по-лек модел. Освен на максималната товароносимост обърнете внимание и на собственото тегло на електрическия скутер. По принцип електрическите скутери за седене тежат малко повече заради самата им конструкция, докато електрическите скутери без седалки са по-леки. Особено ако се налага да превозвате електрическия си скутер и в градския транспорт, собственото му тегло съвсем не е без значение. Ако пък отивате на бизнес среща в сграда без асансьор, тежкият електрически скутер може да ви създаде сериозни главоболия.

Какви аксесоари за електрически скутери си заслужават?

Щом се окажете с вашия електрически скутер на обществената пътна мрежа, вие сте задължени да носите каска по време на движение с електрическия скутер. Ако се намирате на частен имот, може да се движете и без каска, но определено не го препоръчваме от съображения за сигурност.

Най-важният аксесоар по време на вашето пътуване с електрическия скутер е каската върху вашата глава. Информирайте се в интернет или при специализираните търговци кои видове каски за велосипеди или мотоциклети отговарят на максималната допустима скорост, която може да постигнете с вашия електрически скутер.

Какво е важно за поддръжката на електрическия скутер?

Качествено изпълнените електрически скутери се почистват относително лесно. Зацапвания по рамката, колелата и седалката лесно се отстраняват с гъба и почистваща пяна. Ако през есента по електрическия скутер полепнат листа и шума, може да ги отстраните дори с градинския маркуч или с четка. Преди това обаче задължително трябва да отстраните акумулаторните батерии.

За доброто функциониране на спирачката на електрическия скутер няма да навреди добавянето на малко масло, като по отношение на акумулаторните батерии трябва стриктно да съблюдавате предписанията на техните производители. В интернет има богат избор на видеа с полезни съвети, които ще ви помогнат да съхраните функционалността на своя електрически скутер.

Кой са най-добрите модели електрически скутери?

В различни продуктови тестове на електрически скутери най-много положителни отзиви има за моделите Xiaomi Mi, Egret Ten, Metz Moover и Fischer Ioco. Сред марковите производители чести победители в допитванията са производители като Partu, DCB, Razor или Vida.