fbpx
Categories
Актуално Полезно

Видове колаген

Колагенът, заедно с водата, е най-често срещаната субстанция в човешкото тяло. Наличните аминокиселини, обуславят функциите им в организма.

Колагенът тип I е най-често срещаният в човешкото тяло. Богат е на аминокиселини глицин, пролин и хидроксипролин. Помага при предотвратяване на стареенето и набръчкването на кожата, насърчава растежа на косата и подсилва ноктите.

Колагенът тип II е богат на хондроитинфосфат и хиалуронова киселина, които подобряват подвижността, гъвкавостта, силата и динамиката на ставите. В същото време той подпомага адекватната реакция на тялото при поява на възпалния и намалява болката в ставите.

Колагенът тип III се съдържа в големи количества в дебелото черво, мускулите и кръвоносните съдове. Поддържа здравето на кардиоваскуларната система, изграждането на мускулна маса и поправя щети в дебелото черво. Подсилва матрицата на костната структура и помага в процеса на изгаряне на мазнини.

Колагенът тип IV се среща рядко в човешкия организъм. Помага при филтрацията на бъбреците и други органи. Градивен елемент в различни слоеве на човешката кожа, който е от значение при заздравянето на рани, както и за ембрионалния растеж.

Колагенът тип V насърчава здравословния растеж на косата и изпълнява важна роля при образуването на другите видове колаген. Допринася за здравето на очите и способността да виждаме. Незаменим при оформянето на ембриона и развитието на новородените бебета.

Колагенът тип Х поддържа ставите, костите и здравите хрущяли. Участва в изграждането на костите и е надежден маркер за състоянието на хрущалите. Липсата на този вид колаген може да доведе до костни заблявания, като например остеопороза.

Коса, нокти и кости

Над 90 процента от колагена в човешкото тяло са видове колаген тип I и III. Те са в състояние да намалят слабо изразени линии и бръчки, както и да подобрят еластичността на кожата. В същото време те подпомагат на матрицата на костната система. Повече от една трета от костите се състои от тези видове колаген.Типовете колаген I и III също така насърчават снабдяването на тъканите с кръв, както и производството на глицин, който изгражда тънките мускули.

Най-добрите източници на тези видове колаген се намират в океански и морски риби, телешко месо, бульон от сварени кокали, богати на белтъчини и протеини хранителни продукти с високо съдържание на риба и телешко.

Най-важните аминокиселини в видове колаген I и III са глицин, пролин и хидроксипролин. Глицин е най-често срещаната в колагена аминокиселина, която се нуждае от по-голямо количество налична алфа-аминокиселината серин, отколкото човешкото тяло обичайно е в състояние да произведе по естествен път. Множество научни изследвания водят до извода, че е нужен допълнителен прием на глицин за постигане на идеална обмяна на веществата. Пролин е протеиногенна аминокиселина, която се синтезира от глицин и играе важна роля за функционирането на ставите и сухожилията. Хидроксипролин пък е аминокиселина, стабилизираща колагена и по този начин отговорна за здравословното състояние на съединителната тъкан.

Стави и хрущяли

Колаген тип II представлява около 50 до 60 процента от протеина в хрущялите и 85 до 90 ставния хрущял. Сред различните видове колаген тип II намалява щетите при инциденти с коляното, поддържа гърба, челюстта и ставите, доставя глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина.

Най-добрите източници на тип II от различните видове колаген са бульон от сварени кокали, пилешки и телешки колаген, богати на протеини хранителни продукти.

Заздравяване на рани

По рядко срещания тип IV от видовете колаген подпомага пречистването на бъбреците и на други органи. Като изграждащ елемент той се среща в различни слоеве на човешката кожа, обгръщаща нашите клетки и мускули. Колагенът тип IV се образува на пластове, а не като e обичайно при протеините, със строга хеликс-структура. Това се дължи на липсата на аминокиселината глицин. Учените смятат, че този вид колаген има значение за протичането на процеса на заздравяване на рани и образуването на ембрионалната тъкан.   

Най-добрите източници на тип IV от различните видове колаген са белтъци и богати на протеини хранителни продукти.

Коса и кожа

Колагенът тип V се съдържа в някои слоеве на косата и най-вече в тъканта на плацентата.  Този вид колаген може да насърчава растежа на коса, да подобри зрението и здравето на очите, като в същото време е изключително важен за развитието на ембриона и новородените бебета.

Най-добрите източници на тип V от различните видове колаген са богатите на протеини хранителни продукти, белтъчини и колаген, придобит от телешко,  пилешко и висококачествени соленоводни риби. 

Колагенът тип Х поддържа ставите, костите и здравите хрущяли. Той участва в процеса на изграждане на костната система и е надежден маркер за състоянието на хрущялите. Недостигът на този тип от различните видове колаген може да доведе до ставни заболявания, като например чупливи кости (остеопороза).

Най-добрите източници на тип Х от различните видове колаген са бульон от изварени кокали, както и колаген придобит от телешко, пилешко и висококачествени морски и океански риби.

Кои видове колаген за най-важни?

По принцип всички видове колаген играят важна роля в човешкия организъм и препоръчително трябва да се примат чрез разнообразно и балансирано хранене. Тъй като около 90 процента от колагена в тялото се състои от типове I и III, наличието на тези видове колаген в организма е от най-съществено значение. Налагащият се в България все повече модерен начин на хранене съдържа все повече продукти, съдържащи ограничени количества колаген. Поради тази причина изглежда разумно, целенасочено да се интегрират в дневното меню продукти с повече колаген. Най-лесно за приготвяне е класическият бульон от сварени кокали или предлагания в специализираните магазини колаген в концентрирана форма в прахообразна форма.