fbpx
Categories
Актуално

Дигиталният домашен любимец

Кибер-кучетата завземат нови територии, но не като играчки, а в ролята на пазачи

Успехът на идеята за робот куче е вече факт. Множество предложения за четириноги кибер приятели заливат платформите за онлайн търговия от различни части на света. Причудливите механични същества отдавна вече не са само забавление за малчугани, които чудесно разпознават команди и мило въртят опашка, когато бъдат погалени. Металните домашни любимци могат да пазят огради, да откриват пробиви в тръбопроводи или да разчитат данни на безлюдни нефтени платформи. Дигитални кучета и електронни котки сами се ориентират в тунели и са в състояние успешно да разкриват скрити предмети.

Първите хиляди прототипа на робот куче с търговско наименование Cyberdog на китайския производител Xiaomi бяха предоставени изключително и само на разработчици от Поднебесната империя, които трябваше да открият най-подходящите им приложения. Някои придружаваха децата им до училище, други партнираха на малчуганите по време на игра. Като концепция Cyberdog до голяма степен прилича на другите две породи кучета роботи на китайските фирми Unitree и Jueying. Този вид електронно куче е създадено основно за да ви придружава на открито. Подобно на продукта на Xiaomi, моделът робот куче Cyberdog не е особено издръжлив на физическо натоварване. Поради тази причина и трите разновидности електронни кучета от Китай се числят по-скоро към играчките.

Техният прародител се казва Aibo и дигиталното му родословно дърво води към концерна Sony. Този робот куче се появява преди 22 години на пазара и веднага се превръща в голям търговски успех. Зелени, бели и червени LED индикатори зад очите на това електронно куче изразяват чувствата и емоциите му. От него са продадени повече 150.000 екземпляра в целия свят, въпреки сериозната му цена от близо 4000 лева. Последвалите го модификации не успяват да продължат пазарната еуфория, в резултат на което японците спират производството. На мястото на Aibo се появяват други дигитални породи, които имат приблизително същите функционалности, но са вече доста по-евтини: между 100 и 400 лева.

Специалните кучета роботи с промишлено приложение се предлагат от други производители. На първо място от базираната в САЩ компания Boston Dynamics и Anybotics от Швейцария. Екип на европейците успява да спечели с механичния си четириног робот куче Anymal надпреварата SubT-Challenge на инвестиционната агенция на американската армия Darpa. Това е своеобразна Олимпиада за роботи, които поставени в тунел, трябва да изпълняват автономно поставените им задачи.

Сериозното предимство на четирикраките cyber dogs  е стабилното им предвижване по неравен терен, както и способността им да изкачват стълби. Роботите, поставени на ролки или колела не могат да се използват на открито или в производствени халета със стъпаловидни подове и много стълбища. За разлика от тях, дроновете могат още по-лесно да преодоляват препятствия, но изразходват твърде много електрическа енергия, така че употребата им е доста ограничена във времето, след което отново трябва да им бъдат заредените или сменени акумулаторите.

Роботът куче Anymal е разработен още през 2013 година от бивши студенти на Техническия университет в Цюрих. Макар на пръв поглед това електронно куче да изглежда тромаво, особено заради несъразмерно дебелите колене, то лесно се поддържа и не изисква много средства за производство. Кибер-кучето може и да не успее да направи успешно салто назад, но пък добре се ориентира в химически заводи и върху нефтени платформи. Там представителят на породата cyber dogs може да изпълнява задачи, които биха били прекалено опасни за хората. Химическият концерн BASF използва Anymal при отчитането на данни от производството. Месечният наем на този робот куче струва колкото една работна заплата, но пък четириногият може да дежури по 24 часа, 7 дни в седмицата.

Актуалното електронно куче на Boston Dynamics се казва Spot и може да се закупи от електронния магазин на компанията за около 150.000 лева. Американските cyber dogs трябва допълнително да се програмират от клиента, след което са в състояние да патрулират например по предварително зададени трасета или да охраняват заводи извън работно време, като постоянно следят и алармират за нередности.

Към момента популацията от кучета роботи и електронни котки е по-скоро скромна. Продадените четириноги пазачи Spot на Boston Dynamics са около 500, а от Anymal в момента на служба са само неколцина дузини. В обществеността кучета роботи не винаги предизвикват умиление.  Четириногият робот на полицията в Ню Йорк, наречен Digidog, снабден с множество камери, бе пуснат на самостоятелен обход в по-бедните и опасни квартали на града. След масови протести на активисти по човешките права, властите решиха да прекратят договора с компанията-производител на робота куче, но обществената дискусия по темата съвсем не е отшумяла: рискът от въоръжаването на подобни машини, които биха могли да предизвикат смърт на хора или животни остава прекалено.