fbpx
Categories
Здраве

Рапсодия в синьо

Естествените багри при растенията са по-скоро рядкост, а плодове, зеленчуци и билки в син цвят крият богатства

В природата окраската в син цвят е нещо особено. За да го произведат, насажденията се нуждаят от много енергия, добивана от слънчевата светлина. Поради тази причина не съществуват сини водорасли. Интензитета на слънчевите лъчи под водата е прекалено ограничен. Но на сушата за щастие растат зеленчуци, овошки и билки със сини цветчета и плодчета, които за нас хората са много полезни.

Веществата, оцветяващи растения в синьо, виолетово, лазурно и синьо-черно, се наричат антоциани. Установено е, че са в състояние да улавят агресивните свободни радикали, които всеки ден възникват в нашето тяло в следствие на обмяната на веществата и нападат клетките ни. Освен това те защитават кръвоносните съдове и поддържат кръвта достатъчно течна, което ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания. Сините багрила от природата също така въздействат положително на микроорганизмите в чревния тракт.

В допълнение сините дарове от природата притежават и собствени уникални сили.  Възприеманият като древен сорт лилав морков притежава в допълнение перкурсори на витамин А. Също като син патладжан и къпина. Тези вещества са от особено значение за запазване на зрението, за здравето на кожата и лигавиците. Особено богати на минерални вещества за кости, мускули и цялата нервна система са черна боровинка и смокиня. Плодове и зеленчуци в син цвят са също така богати на баластни вещества. Тези растителни влакна са съществени за нормалното ни храносмилане.

Син патладжан съдържа полезни горчиви вещества, които успокояват болки в ставите. Той е богат на алкалоиди, насърчаващите работата на жлъчката. Лилав морков има много повече бета-каротин от обикновения и затова допринася за нормалната функция на кожата и лигавиците: най-добре в съчетание с малко мазнина, напр. в салати. Лилави картофи за естествен извор на аминокиселини, витамини, калий, фосфор и магнезий.

Черен бъз подпомага активността на пикочния мехур, като допринася за отвеждането на бактерии с урината. Но, бъдете внимателни! Прясно изцеденият сок съдържа самбунигрин, който може да предизвика гадене и стомашни болки, а някои дори го определят като отровен. Ползата от смокините пък е в наличието калии и магнезий, на баластни вещества за храносмилането и витамин А за нашето зрение.

Не на последно място ценни за организма са цъфтящите в син цвят подправки и билки. Самобайка (Glechoma hederacea) спомага за обмяната на веществата. Чай от великденче (Veronica) прочиства кръвта. Синя жлъчка (Cichorium intybus) е богата на полезни горчиви вещества. Чай от тази билка щади черния дроб и подобрява усвояването на мазнини. А запарка с гореща вода върху ароматни лавандулови цветчета успокоява и насърчава здравия сън.