fbpx
Categories
Актуално

Шпиони на колела

Всеки автономен автомобил се нуждае от камери и така неволно става агент

До осем външни камери има монтирани в електромобил Tesla, както и една допълнителна за купето. Обективите са необходими за автономното придвижване. Самообучаващите се електрически коли трябва да са в състояние по време на път да взимат правилните решения и да генерират изводи от случващото се в трафика. За целта тези до голяма степен вече автономни автомобили използват интернет, за да изпращат данни на централния компютър, който ги съхранява и обработва с подкрепата на изкуствен интелект.

Този факт кара много промишлени и технологични предприятия старателно да закриват всеки един видео регистратор, когато автомобил от тази марка премине през портала. В противен случай автомобилите волно или неволно могат да се превърнат в неодушевени инструменти на индустриалния шпионаж. Направените от камерите снимки без съмнение лесно могат да попаднат в ръцете на конкуренцията.

И докато хората от бизнеса отдавна са на ясно с този факт и взимат съответните мерки, напоследък полицейски и други служби в различни държави обмислят да ограничат достъпа на подобен вид полуавтономни и автономни автомобили до критична инфраструктура. В същото време много граждански организации, лекари и потребители се замислят, дали всъщност желаят тези коли да паркират пред офисите и домовете им.

От Tesla рекламират своя видео регистратор, който в така наречения режим СОТ, е в състояние прецизно да филмира случващото се около автомобила, като покрива целия диапазон от 360 градуса. Ако някой се доближи прекалено до автомобили или дори се опита да го разбие, всичко това се запечатва на видео и запаметява: десет минути преди инцидента и тридесет минути след него. Записите може да изтеглите дистанционно чрез мобилно приложение.

С други думи, ако се интересувате какво в момента се случва около вашия автомобил, няма никакъв проблем да проверите на телефона си и да превключвате между наличните осем на брой камери. При желание, колата би могла да се паркира предварително така, че в полезрението на видео регистраторите да попадне и интересуващата ви заобикаляща среда. Докато преди години детективите висяха с часове с фотоапарати в колите си, сега те просто могат да я паркират стратегически и да следят случващото се уютно от дивана в къщи, като трябва само да гледат мобилното приложение на телефона си.