fbpx
Categories
Здраве

Доктор Интернет

Самодиагнозата с информация само от мрежата може да има неприятни странични ефекти

Все повече хора търсят решение в онлайн пространството при болки или симптоми за евентуално заболяване. Разбираемо. Все пак доктор Интернет работи 24/7, не трябва да си записвате час и да висите пред кабинети. Тенденция, която е едновременно добра и лоша. Предимството е, че след изчитане на информацията в мрежата вече по-добре можем да разберем медицинска диагноза на лекарите, както и да задаваме по-правилно въпросите си. Според експерти вече се забелязва по-добра здравна компетенция сред населението. Но има и недостатъци: подценяват се симптоми, късно или въобще не се посещава лекар, което може дори да застраши животи ни. Не са малко случаите, в които се взимат погрешни лекарства, в следствие на погрешни съвети за лечение в Интернет или се прекъсва терапията, предписана от медицинските лица.

Именно това е слабата страна на Интернет. Но как да отсеем правилната информация? Възможна ли е добра онлайн диагноза? На кои адреси в мрежата може да се доверим? Кога става дума за манипулации (fake news)? Факт е, че пациентите могат да усетят негативни странични ефекти от дадено лекарство, само защото се страхуват. Това е реакция на организма, наречена ноцебо ефект. За разлика от плацебо ефекта, води до отрицателни резултати и обикновено е предизвикан от психични фактори. Същият феномен се наблюдава и в интернет.

Ако се появят съобщения за отрицателни странични ефекти от лекарство или терапия, те могат действително да се появят, въпреки че като произход са манипулация (fake news). Именно за това при евентуални съмнения е важно да се консултирате с лекар относно вашите съмнения, вместо да вярвате сляпо на публикуваното в интернет. Поради тази причина е препоръчително винаги да се провери източника на информацията: проверете в сервизната информация на сайта, дали е независима организация, която не се финансира само от реклама. Крият ли се зад публикацията комерсиални интереси или група съмишленици, които преследват обща цел?

Определено е проблем, че повече сериозни източници поднасят фактологията доста сухо и трудно разбираема за широката аудитория. Поради тази причина те нямат сензационни заглавия, по-рядко се четат и още по-рядко се споделят. Освен това властва погрешното схващане, че една информация е вярна, когато може да я прочетем в повече на брой сайтове. Основна вина за това има собственото ни предубеждение. Когато още преди справката в мрежата твърдо вярваме, че страдаме от определена болест или би ни помогнала конкретна терапия, автоматично подбираме линковете, които потвърждават собственото ни предположение. Този феномен експертите наричат Confirmation Bios. А той се поддържа също и от алгоритъма в мрежата: след като потребител се попаднал в някои информационен клъстър, например самолечение на депресия или самолечение с хомеопатия, техниката продължава да ви бомбардира с предложения със същото съдържание. А за съжаление много хора не знаят или забравят, че попадането на дадена информация в челните резултати на търсачките, не дава никаква гаранция за нейното качество.

Така неволно от въведения с любопитство и известно притеснение симптом в търсачката, бързо може да се превърне в животозастрашаващо заболяване. Особено хората хипохондрици може буквално да се загубят в морето от информация в мрежата и да прекарват все повече време там в търсене на най-доброто лечение на болест, която може би (най-вероятно) нямат. Тази спирала на страха не рядко преминава в паник атаки. Експертите дори вече говорят за появата на киберхондрици.

Но какво в крайна сметка може да направим в търсене на алтернативно лечение? Да търсим в мрежата максимално прецизно. Колкото по-подробни симптоми въвеждаме в търсачката, толкова по-вероятно е да се появи адекватна диагноза. Колкото повече термини използваме, толкова по-ефикасно може да се очертаят границите на евентуално заболяване.

Другото златно правило гласи: Колкото повече източници на информация, толкова по-добри са шансовете за успешен резултат. Не се задоволявайте с първата появила се публикация, а прочете повече статии по темата. Не кликайте само върху статиите, които се нареждат в началото сред резултатите, а продължете нататък. И задължително проверете сериозността на източника: кой е той, има ли съответния капацитет или става дума за анонимна публикация?

И не на последно място: проверете актуалността на информацията. Медицината е една от най-бързо развиващите се науки. Ежедневно се правят нови открития, създават се нови лекарства, разработват се алтернативни терапии за лечение. Важен допълнителен аспект е, дали авторите говорят открито за евентуални рискове и насочват ли към евентуални заместващи лекарства и различни методи на лечение?