fbpx
Categories
Feng Shui

Изкуството да успокоиш душата

Зрителната медитация пред картина или скулптура е своеобразна терапия

Не повече от 11 секунди средно прекарват посетители на музеи и галерии пред всяко едно произведение на изкуството. Твърде кратко време, твърдят експерти и апелират да отделяме повече време за съзерцание на картини и скулптури. Защото те ни обогатяват, а заниманието с тях представлява своеобразна медитация за здраве.

Специалистите говорят за т.нар. зрителна медитация, която според тях се доближава и допълва познатите ни ползи от йогата. И в двата случая човек се концентрира върху конкретен обект и се опитва да го обхване до най-малките му съставни части, да проумее смисъла чрез едно всеобхватно съзнание. Реално усещащият се резултат от зрителната медитация е преодоляването на ежедневните ни рутинни мисли, които обичайно ръководят чувствата и действията ни, защото се отдаваме на много интензивна форма на възприятие на произведенията на изкуството. Това предизвиква освобождаващо и успокояващо действие в цялата ни система на организма.

Все още често се притесняваме от формите за медитация за успокоение. Плаши ни спокойствието, което йогата или съзерцанието на изкуство водят със себе си. Парадоксално, защото в същото време имаме нужда от спокойствие, от прекъсване на безкрайните ни ежедневни притеснения. В това отношение формите на арт терапия чрез рисуване или съзерцаване на изкуство имат предимство, защото се практикуват с отворени очи. В същото време мозъкът ни също оглежда обекта в детайли. Душата ни се отпуска, без страх от настъпващата вътре в нас тишина. Това тихо съзерцание и занимание с изобразително изкуство, може да се окаже перфектната прелюдия към медитация със затворени очи, каквато я познаваме при йога.

Бавното и внимателно вглеждане в произведения на изкуството също така дългосрочно може да ни помогне в ежедневието и при контакта с други хора, да наблюдаваме по-дълго и по-внимателно, преди да действаме, взимаме решения или вадим изводи. В същото време този метод е отлично решение за разграждане на натрупан стрес. При много от нас нивото на адреналин е толкова високо, че по-скоро следваме нездравословни пътища, за да се спасим за кратко от натрупаното напрежение: алкохол, цигари, онлайн пазаруване, ровене в смартфона. А заниманията с произведения на изкуството са безплатни и много по-здравословни.

В 90 процента от времето ни всеки ден мислим едно и също. Затова пасивното отпускане и съзерцаване на произведения на изкуството, както и активното творческо занимание като рисуване с маслени бои, не само ни отпускат, но в същото време ни зареждат с креативна енергия. Зрителната медитация ни помага и инспирира да развием нови и оригинални идеи.