fbpx
Categories
Feng Shui

Кайзен

Вплитането на нови навици в ежедневието с японската тактика подобрява живота

Повече спорт, по-малко алкохол, по-здравословна храна, достатъчно време за съществените неща – не само след новогодишните празници си поставяме амбициозни цели. За съжаление резултатите обичайно не звучат така приповдигнато. Според експертите причината се крие във факта, че радикалните промени не само подсъзнателно ни карат да изпитваме страх. За да го преодолеем може да ни помогне японската техника Кайзен.

Какво представлява този Кайзен метод? В превод от японски думата означава „промяна към по-добро“. По време на Втората световна война в САЩ започва да се прилага като способ за подобряване на мениджмънта и оптимизирана на работните процеси. През втората половина на миналия век същата техника съществено допринася за икономическото чудо, което Япония преживява. В последствие тази кайзен философия става отново популярна на Запад, но вече не се възприема само като бизнес прийом, но също и като житейски модел, целящ целенасочено подобрение.

Когато се опитваме да се откажем от вредни навици, често след първоначалния успех отново се връщаме към изходното положение. Същото се случва, когато се стараем да придобием нови полезни навици. Рано или късно повечето от нас отново попадат в капана на старата матрица: връщаме се на креслото пред телевизора, вместо да тичаме в парка. А всъщност предизвикателството при решаване на проблеми се таи в начина, как подхождаме. Когато сме изправени пред нови предизвикателства, организма ни изсипва хормон на стреса. За него всичко ново и непознато на първо време е потенциално опасно. Реагираме със съпротива, въпреки че добре осъзнаваме ползата от евентуалната промяна.

Този уплах може да бъде заобиколен чрез Кайзен. Чрез малки стъпки, които не променят особено ежедневието ни, започваме да привикваме към новото и така да провокираме положителни мисли. Преобразяването става бавно, но непрекъснато и устойчиво. Поетапно се доближаваме до целта, вместо да започваме всеки път наново. Важно е първо да си поставим конкретна цел и да я позиционираме в съответната тема. Например здраве, професия, пари, дом, човешки взаимоотношения, спорт. Всяка тема може да бъде допълнително прецизирана. Например за здраве: здравословно хранене, спорт и сън.

За всяка тема посочете конкретна цел и срок за постигането й. Планирайте реализацията в малки крачки. Например при ученето на чужд език – запомнянето на по една нова дума всеки ден. За здравословен съм – всеки ден с пет минути по-ранно лягане. За повече четене – по една страница от книга дневно. За спестяване – отделянето на по 1-2 лева ежедневно в касичка. За повече ред и чистота – отделянето на пет минути дневно за подреждане и чистене в конкретна стая. Консумация на по-малко захар – намаляването на количеството с една четвърт дневно. Или за повече движение – ежедневно поне една обиколка на блока, всяка сутрин минутка физически упражнения или слизане една спирка предварително и изминаване на последната пеш.

Важно е стъпките да са достатъчно кратки и изпълними всеки ден. Дори да отделяте в началото само по една минута за тях, това е напълно приемливо. Важно е да ги изпълнявате редовно. Бихте могли също да комбинирате нови дейности със стари навици. Например да изпиете чаша вода, докато приготвяте кафето си или по време на рекламната пауза по телевизията, да раздвижите тялото. Важно е от самото начало да не се натоварите с прекалено много и неизпълними цели.

Не на последно място трябва да прецените, кога е най-подходящото време да вплетете визирания нов навик в ежедневието. Например сутрин след ставане, като приключите работа или вечер преди лягане. В началото може да се нуждаете от подсещане за новите дейности. Например като си оставите бележка на огледалото или като си навиете алармата на телефона.

Преди да преминете към втората стъпка, първата трябва вече да е превърната в съставна част на ежедневието ви, да я изпълнявате автоматично и без нужда от подсещане. Това може да отнеме от няколко седмици до повече месеца. Ако задачата ви се струва нанагорна, минете на по-ниска предавка и намалете крачката. От помощ може да са ви награди след успешно постигане на цел в рамките на една седмица – под формата на любимия шоколад или ароматна вана в СПА център. Записвайте целите си предварително, за да може на по-късен етап да проверите степента на тяхното изпълнение.

Щом постигнете успех, проследете какъв е бил пътя на изпълнението му, за да приложите вашата индивидуална стратегия за постигане и на други промени. Какво е успехът за вас, ще прецените индивидуално. Кайзен ни подсказва как да бъдем успешни и може да се използва за всяка една област от живота ни. Стратегията в Азия се възприема като постоянен житейски спътник, който ни дава множество възможности за развитие и промяна към по-добро. Не се отчайвайте ако не ви се получи веднага. Понякога непредвидени обстоятелства променят плановете ни. Но щом се върнете обратно в рутинното си ежедневие, възстановете връзката с визираните нови положителни навици. Отново с малки, но постоянни стъпки.