fbpx
Categories
Полезно

Важно ли е да носим модерни дрехи?

Който следва модни тенденции, винаги ще остане изненадан от бъдещето

Човешкото мислене е или аналитично или творческо. Когато анализираме, в действие влизат основно нервните връзки зад челото. При изграждането на нови хипотези, активни стават предимно участъците по върха на черепа. Но могат ли да работят едновременно? За съжаление не могат! Колкото повече мислим аналитично, толкова по-лесно откриваме например в тенденции в модата, но става по-трудно да разкрием смисъла от съществуването им.

Пример за това са тестовете за интелигентност. Там принципно винаги всичко се върти около това, да решим дадена задача по единствено възможния начин. Никога не ни питат например, какво би било изненадало човечеството най-много през следващите няколко години. А именно с подобни открито поставени въпроси се проправя пътя на креативното мислене и предприемаческото действие с ясен фокус върху бъдещето.

Без да се впускаме в подробности, какво е тренд, вероятно всички сме наясно, че кризите, сполетели ни през последните години, не следват никаква тенденция. Нито финансовата или бежанската, нито пандемията или войната в Украйна. Те всички се появиха сякаш от нищото. Не на последно място и заради факта, че сме тренирани да анализираме миналото, за да се опитаме така да определим така по някакъв начин, какво ще бъде бъдещето.

Обикновено от всеки тренд се извличат три вида сценарии: положителен, отрицателен и средно-добър. И ето че прогнозите са готови. При мащабните тенденции това може и да сработи. Метеорологичната прогноза, бъдещето развитие на климата и демографията можем относително точно да предскажем с подобен род техники. Но често при това пропускаме да вземем предвид случващите се исторически промени, обуславящи живота на обществото.

Хората, които перфектно се справят с тестовете за интелигентност, вероятно ще останат отново изненадани от следваща криза. За това, вместо да се оптимизират до безкрайност установени тенденции, вероятно е по-добре, да се подготвим за адекватна реакция в поредната неочаквана ситуация. Тези, които вече го правят, вероятно ще развият и успеят да реализират най-революционните идеи на бъдещето.