fbpx
Categories
Актуално

Мобилна електроцентрала

Хлорофилът дава пример как да извличаме достатъчно енергия дори от слаба светлина

На скоро проведеното изложение за потребителска електроника IFA в Берлин спортният производител Adidas представи ново поколение аудио слушалки, снабдени със замозареждащи се батерии. Соларни клетки, монтирани във връзката между двете слушалки, доставя необходимата енергия. Изглежда като парче черен текстил, но всъщност се оказва мобилна електроцентрала.

Материалът може да се прегъва и да произвежда енергия дори от изкуствена светлина. С него скоро ще може през светлата част на денонощието да се предприеме постоянно мобилно зареждане на телефон, така че батерията му да издържи значително по-дълго. Електронните четци биха работели вече и без захранващ кабел, а дистанционните управления на телевизорите вече няма да имат нужда от подмяна на батериите през няколко месеца.

Разбира се, идеята не е нова: от години съществуват електронни калкулатори и ръчни часовници с вградени соларни клетки. Но за по-големи уреди като мобилни телефони те не могат да доставят достатъчно електричество. Най-вече твърдите силициеви клетки бяха прекалено тежки за вграждане. Новите соларни клетки обаче вече са изработват от други материали: чувствителни на светлина органични багрила. Поради това те не се явяват клонинг на компютърните чипове, а имитират листата на растения с техния зелен хлорофил.

Подобно на естествените листа по дърветата новите соларни клетки могат да се огъват, те са тънки и разноцветни. Технологията е развита още през 90-те години на миналия век, но до сега нямаше комерсиален успех: прекалено високи разходи, кратък експлоатационен живот и ограничена енергийна ефективност.

Сега обаче идеята е доразвита и големи електронни концерни като японските Fuji и Ricoh вече използват багрилните клетки за сензори, които измерват температура и влажност в складове. Шведският производител РОС пък ги използва като челници в каските си за велосипедисти. Инженерите на компаниите са убедени, че скоро новите соларни клетки ще изместят зареждащите устройства като задължителни аксесоари за мобилни телефони, защото от тях просто вече няма да има нужда.