fbpx
Categories
Актуално

Хормони със стрелки

Скъпият ръчен часовник е повече от секс символ

Трябва ли ни още ръчен часовник? След като времето се отчита прецизно от нашия компютър, телефон, арматурното табло в автомобила и дори от готварската печка. Въпреки това интересът към отчитащият време красив аксесоар продължава да расте, а с него и цените.

Донякъде е изненада, че се купуват все повече мъжки часовници. Мъжете обожават техниката, макар механизмите от зъбни колела и тежести да изглежда отживелица на фона на дигиталните технологии. Въпреки това, функциите на скъпи, ръчно изработени модели, визуализиращи вечния календар или моментната фаза на луната, няма как да не въодушевяват. Освен това часовниците са израз на благосъстояние. Небрежно подаващият се под маншета Omega или Rolex е безспорен сигнал за онези, които се очаква да го забележат

Жените също харесват техниката. За тях обаче класическият елегантен дамски часовник сякаш дълго време основно изпълняваше ролята на бижу. Днес прави впечатление модното носене на едрогабаритни и по-скоро мъжки модели ръчни часовници, които красят китките на нежния пол. Вероятно причината е, че жените вече все по-често сами купуват часовниците си, а не чакат да им бъдат подарени от кавалер без предварителна консултация за техните предпочитания.  

В същото време мъжете и жените с еднаква сила мечтаят за приключения. Хората искат да летят, да се гмуркат, да се състезават с бързи автомобили, но уви, обичайно прекарват дните си в скучни офиси. Вероятно за това часовниците, които използват пилоти и гмуркачи успяват да компенсират донякъде тази страст по адреналина, непознатото и дивото. За швейцарците, безспорни майстори в изработката на часовници, неуморният механизъм под циферблата символизира хормоните в човешкото тяло. Провокира ни винаги да постигаме максимума.

Всъщност не по-различно послание се крие също във все по-популярните и сред двата пола смарт часовници: миниатюрният компютър на китката, който мери кръвно, брои крачки и дори може да показва точното астрономическо време.