fbpx
Categories
Съвети

Грижа за електрическия велосипед

Всяко превозно средство се нуждае от специфична поддръжка, особено след дълга почивка

Времето се затопля и сезонът на велосипеди започва да се развихря. Повод да даден някои полезни съвети на собствениците на електрически колела.

Подобно на хората, които сутрин взимат душ, след зимния сън всички електрически велосипеди очакват да бъдат от собствениците си да бъдат щателно почистени. Следва задължителната проверка за сигурност и безопасност на велосипеда, включително ел двигател за колело.

В зависимост от честотата на ползване на електрическия велосипед, проверка за сигурност и безопасност се препоръчва да се извършва на всеки шест до дванадесет седмици.  

Независимо дали планински електрически велосипед или сгъваем електрически велосипед винаги проверката започва от кормилото, предницата и всички налични във фронталния отсег елементи на управлението. Винтовите връзки трябва да здраво затегнати, спирачките да държат безотказно, кормилото да е право и без забележими хлабини. При наличие на накладки в спирачната система, те следва да се проверят относно състоянието и дебелината им. Ако спирачната система е хидравлична и зададеното налягане не е налично, възможно е да се наложи обезвъздушаване, което следва да се извърши от оторизиран за целта сервиз.

Част от задължителната техническата инспекция, разбира се, включва светлини и стопове, ако са налични и мигачи. Изгорели ли са крушки, работи ли динамото, затегнати ли са спиците, в какво състояние са оси и гуми. Много от електрическите велосипеди са оборудвани с въздушни амортисьори. Подобно на гумите, при тях трябва да се провери наличното налягане и при нужда да се използва помпа за възстановяване на зададените технически параметри.

Веригата логично изисква особено внимание, не само по отношение на смазването. Скоростите изискват известен опит за надеждна проверка, не само заради сложното си техническо изпълнение. Обикновено при евентуални проблеми поправката не е по силите на собственика и тук отново се препоръчва консултация и евентуален ремонт в професионален сервиз.

Нещо, което обаче може да направите сами, е грижата и поддръжката на всяка една батерия за електрическо колело. При чисто нова батерия е препоръчително да я заредите напълно при първите три зареждания. Едва след това тя вече може да работи с пълния си капацитет, като вече е допустимо да я зареждате дори наполовина. Батерията не бива да се изтощава до най-ниската си граница на зареждане. Идеалните нива на зареждане са между 30 и 70 процента.