fbpx
Categories
Полезно

Орехът от семейство розови

Бадемите са вкусни и здравословни

Когато си поръчваме ядки, едва ли си дава сметка, че бадемите не са орехи. Заедно с прасковата те се класифицират като подрод Amygdalus на род сливи (Prunus), който се отличава от другите подродове по нагънатата черупка на костилката. При бадема отсъства сладката месеста външна част, покриваща костилката на други представители на рода, като тя е заменена от дебела кожа, която обвива костилката и ядката, която се яде.

Отдавна е отминало времето, когато бадемите са се консумирали основно по коледните празници. Днес ги срещаме целогодишно и под различни форми: брашното от бадеми е предпочитана алтернатива на пшеничното брашно, която намира все повече почитатели. В случая неоспоримите бадеми ползи за липсата на глутен, ароматният вкус, по-малкото количество въглехидрати, за сметка на повече белтъчини.

В течна форма култивираният от над 4000 години плод, привнесен от римляните в нашите географски ширини, също набира популярност. При веган режим на хранене бадемовото мляко е заместител на кравето. То е ниско калорично (бадеми калории 576 за 100 грама). Разбира се само в случай, че не страдате от алергия към орехи.

Това, което днес се слави като модерно хранене, всъщност отдавна е известно. Още през средновековието в Португалия и Испания са пили микс от фино смлени бадеми с много вода. Средиземноморският климат е идеален за отглеждането на бадеми, макар че четири от пет плода са израснали в САЩ. Независимо къде, разхода на вода при растежа на дръвчетата е огромен.

Добре е да се знае също: наличието мастни киселини (с висока концентрация на ненаситени), протеини, витамини като В2 и Е, минерали като калций, магнезий, мед и цинк са безспорни  сурови бадеми ползи. От друга страна печени бадеми ползи са близки до тези на суровите. При изпичането се засилва аромата, редуцира се влажността, но се стига до загуба на известни количества от съставките, например витамин Е.

На този фон бадемите без термична обработка са за предпочитане. Експертите препоръчват сурови бадеми дневна доза от около една шепа или 25 грама. Дори не е задължително да се консумират самостоятелно. Чудесни, ценни и полезни са като добавка или подправка към закуски и блюда.