fbpx
Categories
Актуално Здраве

За по-здрави ръце

За да държите здраво: С напредването на възрастта силата и еластичността намаляват. С тези упражнения пръстите ви ще бъдат в добра кондиция

Който захваща по-здраво, живее по-дълго. Това поне твърдят научните изследвания. Освен това проучванията показват, че хората с по-силен захват в напреднала възраст остават по-дълго време самостоятелни и по-рядко боледуват от сърдечни болести.

Изследванията показват, че мъжете хващат най-здраво на възраст между 30 и 49 години. Жените достигат максималната си сила в ръцете между 30 и 44 години. Според учени от Манчестър силният захват при ръкуване може да се счита за наличие на добра умствена дейност. Хората, които стискат по-здраво, имат по-добра памет в сравнение с тези, които имат по-слаби пръсти и китки.

Според други проучвания, проведени в Канада, когато силата на ръцете отслабне с пет процента, това може да е сигнал за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. В Хавай лекарите проверили захвата на 3000 мъже на средна възраст. След 25 години тествали доброволците отново и установили, че при тези със слаб захват повече от половината имали нужда от ежедневна грижа от други хора. В Япония пък учени измерили силата на ръцете на 5000 мъже и жени. Проследили развитието им през следващите 20 години и установили: една трета от хората с най-силен захват на ръцете и пръстите имали значително по-малък риск по време на изследването да починат от естествена смърт.

Силата на вашите ръце е индикатор за тонуса на мускулите в цялото тяло и лакмус за общото здравословно състояние. Лекото и небрежно ръкостискане може да отрази отношението към живота и околния свят, но и да бъде знак за криещи се зад него латентни здравословни проблеми. Проучванията показват, че депресивните пациенти влагат по-малко сила. За проверката на състоянието на ръцете и китките лекарите обикновено използват динамометър. Два захвата, свързани чрез пружина, трябва да бъдат стиснати максимално. Често спортистите използват именно динамометри при своите тренировки. Например много тенисисти носят динамометър в джоба на якето си и го стискат 20 до 30 пъти на ден, като така подсилват кондицията на мускулите на ръцете. По-модерните динамометри могат да се настройват, за да се увеличава постепенно съпротивлението при тренировки.

Според експерти добрият тенисист, дори и в трудна ситуация, в последния момент може да реализира бърз ответен удар с китката и така да спаси ситуацията. Но не само за този вид спорт силата на ръцете е от значение. При вдигането на тежести например също се предават сериозни сили. При това китката се оказва последната и най-слаба брънка във веригата. Ако китката не издържи, добрата кондиция на всички останали части на тялото е без значение. Или при катеренето, където отделни пръсти са изложени на екстремално натоварване. Нерядко цялото ви тяло виси на върховете на само няколко пръста. В подобни случаи са необходими сериозни сили, които да бъдат предоставени на малко на брой мускулни групи.

Не чак толкова усилия са необходими при ежедневните ни дейности, но и при тях мускулите на ръцете ни са изправени пред предизвикателства. Независимо дали трябва да развиете затегната капачка на буркан, когато изстисквате сока на лимон или свирите на пиано. Задачите могат да бъдат най-разнообразни, поради тази причина експертите говорят за различни видове силови компоненти.

Изстискващата сила, необходима, когато стискате или смачквате в ръката си предмет.

Силата на китката, която дава възможност да държите ставата стабилно в една позиция при силови упражнения и е изключително важна, за да се подпрете на ръката си, когато се спънете.

Силата на палеца, когато държите нещо между палеца и останалите пръсти, защото именно той върши основната работа.

Силата на пръстите, с която се обозначава силата на отделните пръсти.

Сила на задържане, необходима да поддържаме силен захват за по-дълго време.

С напредването на възрастта силата на захвата обаче започва да отслабва. Именно затова лекарите препоръчват целенасочени упражнения за китки и пръсти. Например, когато някой се чувства несигурен, търси опора с ръце или дори трябва да посрещне с ръце евентуално падане.

Експертите често препоръчват упражнения чрез разпъване на латексови ленти. Ако материята не е прекалено поддаваща, лентата е чудесна възможност за поддържане на добра форма на ръцете и китките. Разбира се, човек може да тренира и само посредством упражнения за пръсти или да използва за добра кондиция предмети от ежедневието. За хора с артроза лекарите препоръчват специално упражнение с леген, пълен с пясък. Загрейте пясъка леко във фурната, а след това стискайте в юмрук топлия пясък. Това насърчава силата и подвижността едновременно.

Нашите упражнения за пръстите на ръцете

Стискане на топка

Вземете тенис топка или друга гумена топка за упражнения и я стиснете осем пъти кратко, но с всичката си възможна сила. След това отпуснете пръстите. Направете по две серии за всяка ръка.

Изстискване

Накиснете хавлия или кърпа във вода. След това навийте с две ръце двата края противоположно, за да я изстискате, така че да не излиза повече вода. Повторете шест пъти.

Упражнение за палци

Опънете ластик между палеца и кутрето. Изпънете палеца колкото е възможно срещу обратната сила на ластика. След това постепенно отпуснете, без да позволявате да се изхлузи ластикът. Направете по 8 упражнения на всяка ръка.

Удържане на тегло

Изберете тежък и труден за държане предмет, например дебела книга. Вдигнете го отгоре, като го захванете с палец и пръсти. Задръжте по възможност 10 до 20 секунди. Направете по две упражнения за всяка ръка.