fbpx
Categories
Актуално Съвети

Преносим климатик за охлаждане на колата

Мобилните климатични инсталации охлаждат и освежават пътниците в автомобила не само в горещите летни дни

Ако климатичната ви инсталация в автомобила е дефектирала, може да се възползвате от възможностите на преносим климатик за охлаждане. Все още има много коли без климатична инсталация, на други климатикът е повреден или кемперът се нуждае от охлаждане през отпускарските жеги.

Климатик, преносим за автомобила, работи по подобие на стационарните климатични инсталации с вода, която прави възможен процеса на охлаждане и може винаги лесно да бъде допълнена. При този вид преносими климатици не се налага да отваряте прозореца, за да проветрите купето на автомобила.

Преносимият климатик за кола се включва безпроблемно към захранването на автомобила чрез запалката и може да се постави удобно в пространството, предвидено за краката на пътника до водача. Изключително предимство на този тип мобилни климатици е лесното им приложение в кемпери. Повечето марки, предлагащи преносим климатик за кола, предлагат и алтернативно захранване през щекер за нормални контакти на 230 волта.

Важно обаче е също така да не се надценяват възможностите на преносимия климатик без маркуч. Все пак те са компактни уреди за охлаждане на въздуха в затворено пространство като купето на автомобила, но от тях не може да се очаква съществено сваляне на температурата. Идеята да се инсталира преносим климатик за кола е по-скоро да се погрижим за временното освежаване на атмосферата за шофьора и неговите спътници.

Подобни мобилни климатици могат да се използват и за малки затворени помещения като тавани, които силно се нагряват през лятото и включването на вентилатор съвсем не е достатъчно. Благодарение на лесното свързване с домашния контакт всеки преносим климатик може да се използва удобно навсякъде.

Важно е винаги да избирате правилния размер преносим климатик в съответствие с обема на помещението. Друг важен аспект при покупката е шумът на уреда. Ако смятате да ползвате преносим климатик в спалнята, той трябва да бъде по-тих от 50 децибела.

Ето още някои важни препоръки:

Климатик преносим от енергиен клас A+++ е с най-ниския енергиен разход и щади природата!

При сплит-системите вътрешното и външното тяло на преносимия климатик са свързани с тръба или маркуч. Те налагат ремонтни дейности в помещението и по правило са по-скъпи.

Дори и най-ефективните преносими климатици няма да ви свършат работа, ако капацитетът им не е съобразен с размерите на помещението или купето на автомобила/буса. Съблюдавайте инструкциите за употреба и редовно почиствайте преносимия климатик. Това е важно не само за да не развъди бацили, а и гарантира максимална ефективност при охлаждане и дълъг експлоатационен период на уреда.