fbpx
Categories
Актуално Здраве Полезно Съвети

Хубаво кафе

В гореща напитка има два пъти повече аромати, отколкото във виното. Ето как да ги откриете.

Хубаво кафе не се вари, нито се запарва. Истински хубаво кафе е висша форма на преобразяване. От вода и кафени зърна се получава еликсир, ароматен и гладък, освежаващ обонянието, нежно галещ небцето, събуждащ сетивата и радващ съзнанието – глътка радост от живота.

Кафе ползи има много. Три до четири чаши по правило се отразяват положително на здравето. Умерената консумация на кафе лекари свързват с ограничен риск за болести на сърдечно-съдовата система, инсулти и рак на черния дроб. Предполага се, че кафето също намалява риска от паркинсон, диабет, алцхаймер и депресии.

В човешкия мозък съдържащия се в кафето кофеин изтласква от рецепторите на нервите предизвикващия умора аденозин. По този начин хубаво кафе може да подобри настроението, концентрацията и енергията в организма. Освен това съдържащия се в кафето кофеин увеличава скоростта на мислене, улеснява ученето и подобрява дългосрочната памет.

Колко кофеин има в едно кафе? В 100 мл хубаво кафе се съдържат 80 мг кофеин. Сладки газирани напитки като кола или енергийни напитки са далеч от тази стойност. Трябва да се изпият значително по-големи количества, за да се постигне същия ефект. Чаша филтърно кафе шварц (150 мл) съдържа кофеин, колкото 1,2 литра кола или 375 мл енергийна напитка.

Близо три килограма кафе консумира българина годишно. Глобално всеки ден в целия свят се изпиват по два милиарда чаши. Но хубаво кафе е далеч повече от масова ободряваща напитка. Качествено приготвеното кафе е удоволствие, гурме изживяване, ритуал и философия. След ерата на повсеместна консумация без особен фокус върху качеството се появиха модните вериги за кафе тип Starbucks, а сега включително в България се забелязва надигането на трета вълна, изразяваща се в преоткриване на забравени качества и ползи от кафето.

Добрата новина е, че за приготвяне на хубаво кафе в къщи не е нужна задължително скъпа апаратура. Ръчно приготвеното чрез заливане с гореща вода кафе може да бъде далеч по нюансирано и с изразен характер, в сравнение със стандартно, набързо приготвено от еспресо машина.

Както и при други хранителни продукти за хубаво кафе е необходимо високо качество на кафени зърна. Дори при относително скъпите гурме кафета на цена 50-60 лева за килограм, чашата ще излезе не повече от левче. В същото време евтиното кафе съдържа често недостатъчно узрели и дори дефектни зърна, които имат вкус на целулоза и мухъл, които се скриват от производителите чрез по-висока степен на изпичане. Наличните често в подобен тип кафета камъчета и остатъци от обелки допълнително влошават крайния резултат.

Втората важна крачка към хубаво кафе не подлежи на коментар. Зърната трябва да се смелят малко преди самото приготвяне на горещата напитка и в подходяща за целта мелничка. Широко разпространените електрически кафемелачки с остри резци само раздробяват с удари нанесени с висока скорост консистенцията на кафените зърна. Това е тотален стрес за материята и влошава качеството, категорични са баристи. В кафето се съдържат около 1000 ароматни вещества, два пъти повече отколкото във виното. Но само 15 минути след смилането на зърната половината от тях вече са се изпарили. Колко фино или грубо да смелите кафените зърна зависи от метода, с който ще приготвите вашето хубаво кафе. Неписано правило гласи – 60 грама кафе на литър вода.

Фино смляното кафе има по-голяма повърхност в сравнение с грубото. Ако използвате филтър, водата трябва да премине за около 2-3 минути през него. Ако кафето е прекалено ситно смляно, водата преминава по-бавно и така разгражда прекалено много горчиви субстанции и киселини. Ако пък зърната са смляни прекалено грубо, водата потича покрай парченцата кафе и не може да отнесе със себе си много от ценните му съставки. Точният размер се настройва предварително на кафемелачката. Ако желаете вашето хубаво кафе да съдържа повече кофеин, трябва да увеличите количеството частици, а не да оставите напитката да „кисне“ по-дълго време.

Формата на филтъра също оказва влияние на вкусовите характеристики. Класическите имат на връхчето си два-три малки отвора, където водата бързо се събира, вместо да оттича. За това по-новите държачи за филтри са с един голям отвор или плоско дъно, като така процесът на извличане протича равномерно.

Използвана вода трябва да е прясна и след кипване да се охлади до 90-92 С°. Чайници с наподобяващ лебедова шия тънък отвор улесняват равномерното разнасяне на водата. Първо се овлажнява кафето във филтъра, оставя се 30 секунди да попие, след което останалата част от необходимата вода бързо се добавя със спираловидна струя.

Френската преса трябва предварително да бъде затоплена, след което кафето се оставя свободно да плува в нея като чай. След три до пет минути натиснете плавно буталото. Готовото кафе трябва веднага да се разлее или прелее в термокана, защото в противен случай ще продължи екстрахира.

А как се прави кафе в кафеварка? Така наречените еспресо кафеварки, поставяни на котлона са тънък занаят. Всъщност те не правят никакво еспресо, защото налягането, което генерират, е прекалено слабо. Този тип кафе се нарича мока. Ако прегреете кафеварката, смляното кафе ще изгори. Още преди последната капчица вода да достигне горния резервоар, кафеварката трябва да бъде свалена от котлона и да се увие във влажна кърпа. Ако продължи да изпуска пара – кафето става горчиво.

Кафето е природен продукт и с винаги различен вкус. За хубаво кафе няма идеална рецепта. Решаващ е индивидуалният вкус. Но всяко хубаво кафе има потенциал да се превърне в експлозия от аромати.