fbpx
Categories
Актуално Полезно

Климат или карбуратор

Екологични проблеми с гривата спешно налагат нови технологии. Но може ли да се справим?

Политици и икономисти говорят за трансформация и шансове, за зелен растеж и екологичен транспорт, свободни от вредни емисии задвижвания и интелигентни решения при бъдещата мобилност. Замърсяването на въздуха от транспорта е факт, нуждата от опазване на въздуха очевидна. В същото време мениджъри и финансисти предупреждават, че досегашните печалби на индустрията се стопяват за сметка на водородни мечти без изкопаеми горива. Все повече работни места се жертват в името на зелената идея. Как да намалим замърсяването на въздуха и решим екологични проблеми с горивата без да даваме прекалено скъпи жертви?

През настоящата 2021 година от Брюксел очакваме поредната седмата регулация относно емисиите на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. През юни Европейската комисия ще обяви новите цели по отношение на въглеродния двуокис, които трябва да бъдат достигнати до 2030 година. За да се превърне ЕС в зелен пример на планетата,  емисиите от въглероден двуокис трябва да паднат с 55 процента спрямо стойностите от 1990 година. Това е възможно единствено чрез преформатиране на автомобилната индустрия по посока хибрид и електрически автомобил.

Някои от европейските държави вече обявиха предстоящ си отказ от допускане на нови двигатели с вътрешно горене: Франция през 2040, Ирландия, Нидерландия и Дания през 2030 година. Великобритания смята да се откаже до 2035 година от бензиновите агрегати.

Предимства на електрическите автомобили са не само екологичните аспекти, а и по-лесното производство. Докато за сглобяване на дизелов мотор са нужни десет работника, за задвижването на електромобил вече само един. Този факт логично притеснява всички класически производители и доставчици, десетилетия наред  специализирали се и усъвършенствали производството на все по-икономични двигатели с вътрешно горене. Поредните снижени норми, спуснати от Брюксел, ще наложат задължително и нови допълнителни инвестиции.

Съвсем нелека задача на фона да други гигантски инвестиции, нужни за разработки по посока хибрид и електрически автомобил. Така например Volkswagen ще инвестира 70 милиарда лева през следващите години в предимства на електрическите автомобили. Това е повече от годишният оборот на иконата, символизираща възхода на електрически автомобил – Tesla.

Голямото предизвикателство пред всички класически производители: как да намалим замърсяването на въздуха, без по този начин да се самоубием? Екологичните проблеми с горивата подтикнаха политиците да действат, оказвайки сериозен натиск върху един утвърден и печеливш бизнес. За да се насърчи производството и потреблението на превозни средства тип хибрид и електрически автомобил много правителства обявиха значителни финансови премии в размер на четирицифрени суми преизчислени в лева. През 2020 година бе отчетен своеобразен рекорд при продажбите на МПС в Европа. Всяка десета закупена кола бе с щекер: хибрид и електрически автомобил.

Харизматичният Илън Мъск за сега удържа да изпълнява смелите си обещания по отношение бройката на електрическите автомобили Tesla и сроковете за изграждане на нови фабрики. Общо 368 000 автомобила са сериозно постижение за нов играч в автомобилния бизнес. Любопитно е, че компанията не се нуждае от рекламен бюджет. Самият Мъск използва огромния интерес към неговата личност и неуморно поства своите корпоративни послания в социалната мрежа Twitter. Чудесна възможност при почти 40 милиона последователи. Далеч пред конкуренцията е Tesla и по отношение на борсовата си стойност. Единствено разчетите от гледна точка на организацията и управлението на производството изостават пред утвърдените марки в автомобилния бранш.

В глобалната класация на тема хибрид и електрически автомобили след Tesla се нареждат три китайски компании. От производителя BYD са продали през 2019 година 230 000 електромобила, от BAIC – 160 000 и SAIC 138 000. В Германия от BMW могат да се похвалят с 129 000, а от Volkswagen с 84 000 реализирани електрически автомобили.

На фона на множество предимства на електрическите автомобили по отношение на опазване на въздуха, автомобилните компании са изправени пред още едно предизвикателство. То е свързано с бързото изграждане на допълнителни мощности за производство на акумулаторни батерии. Екологичните проблеми с горивата могат да бъдат единствено бързо и ефикасно решени чрез бързо построяване на още фабрики за батерии на Стария континент. Повечето прогнози сочат, че това е възможно едва в периода 2025-2030 година. В момента капацитетите в Европа могат да покрият едва между 5 и 10 процента от постоянно покачващото се търсене.

Само в Германия през 2020 година продажбите на изцяло електрическите автомобили са се увеличили цели три пъти. В същото време общия пазар на автомобили  се е свил с една пета. Около седем процента от ново регистрираните автомобили са с изцяло електрическо задвижване. В този сегмент най-голям дял има Volkswagen, следван от Renault и Tesla. Пионерът на електрическата мобилност от слънчева Калифорния е намалил темпото спрямо останалите конкуренти в автомобилна Германия. В момента Mercedes, VW и Audi се движат в изпреварващата лента.