fbpx
Categories
Актуално Здраве

Как да стимулираме имунната система?

Естествените защитни функции на нашето тяло изискват грижи и внимание. Не е толкова трудно да ги поддържате в добра форма.

Векове наред хората са били изложени безпомощни на смъртоносни инфекциозни болести. Но през  1796 г. лекар на име Едуард Дженър се престрашава да направи много рискован експеримент. Той заразява момчето Джеймс Филипс с безобидна кравешка едра шарка, за да го предпази по този начин от опасната вариола, силно заразна вирусна болест, засягаща единствено хората. Близо 300 години по-късно, през 1980 г. Световна здравна организация обявява, че вариолата е окончателно изкоренено заболяване в целия свят.

Имунитетът, от латински immunis или „свободен“, е устойчивостта на организма срещу физични, химични и биологични патогенни фактори на заобикалящата го среда. Той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа и съответно може проактивно да се изгражда и укрепва.

Но как да стимулиране сами имунната система? Здравата и нормалната имунна система се справя обикновено безпроблемно с вредните външни влияния. Когато обаче защитата на нашия организъм е отслабена, предизвикващи болести микроби и вируси имат по-лесен достъп до тялото ни. Поради тази причина има смисъл винаги да се стараем да поддържаме в добра форма имунната ни система.

Съществуват доказани във времето методи как да стимулираме имунната система: намаляване на стреса, прилагане на техника за отпускане на психиката, приемане на разнообразна храна с акцент върху пресни плодове и зеленчуци, редовно движение на чист въздух, спорт в разумни граници, слънчеви бани, които стимулират производството на витамин D, приемане на достатъчно течности – вода и различни видове билкови чайове, достатъчно сън, така че сутрин да се събуждаме отпочинали, редовно и щателно миене на ръцете, предпазване на лигавиците на очите, устата и носа от замърсявания, отказ от тютюнопушенето, спиране или силно ограничаване консумацията на алкохол, подсилване на вегетативната нервна система чрез контрастни душове, завършващи със студена вода, редовно проветряване и поддържане на стайна температура от 20°С.

Желателно е целогодишно да се грижим за повишаване на нашия имунитет. Например чрез продуктите и ястията, които приемаме ежедневно. Ето как може допълнително да подсилим имунната си система:

Богати на желязо храни

Желязото играе важна роля за добре функциониращия имунитет. Експерти препоръчват дневен прием от 10 милиграма за жени и 15 мг за мъже. Месо, пилешко, риба и раци имат високо съдържание на желязо, най-вече дреболии като черен дроб и език съдържат по 7 грама желязо на 100 гр. От зеленчуците препоръчителни са грах, спанак, зеле и черни корени. На 100 грама тегло граховите зърна имат 5 мг желязо, спаначените листа 3,5 мг. Сериозен доставчик на желязо за подсилване на имунитета са орехи и ядки, семена и сушени плодове. 100 грама сушена леща съдържа 8 мг, тиквеното семе 11 мг. По време на хранене трябва да се избягва приема на кафе и чай, тъй като възпрепятстват оптималното абсорбиране на желязото от тялото. За предпочитане са чаша портокалов сок, защото в случая витамин С стимулира процеса на прием на желязо. В същото време прекаленото съдържание на желязо в кръвта е вредно и може да отслаби имунната система. Поради тази причина приемайте хранителни добавки и лекарства с повишено съдържание на желязо единствено при лекарство предписание.

Пробиотици

Пробиотиците са живи организми, които подпомагат изграждането на силна имунна система, най-вече в дебелото черво. Там те се грижат за поддържане на естествена  среда и предпазват тялото от вредни субстанции и инфекции. Научни изследвания доказват, че приема на пробиотици може да намали риска от заболяване на дихателните пътища с до 42 процента. Освен това е доказано, че хора, приемащи редовно пробиотици, по-рядко се нуждаят от лечение с антибиотици и оздравяват по-бързо, в сравнение с пациенти, не приемащи пробиотици. Пробиотиците не трябва да се приемат чрез хранителни добавки. Те могат да се предоставят на организма по естествен път, защото се съдържат в киселото мляко, киселето зеле, в комбуча, кефир или мизо.

Витамин C

Безценна храна за имунната система заради ограничаващата възпаления функция, антибактериалното и антиоксидантно въздействие. В същото време витамин С играе важна роля за поддържане на здравословното състояние на тъканите, най-вече на кожата. Здравата кожа е ефективна защита срещу инфекции като вируси и бактерии. В случай на заболяване, повишения прием на витамин С подпомага по-бързото оздравяване. Желателно е обаче да се консумира под формата на пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат и допълнителни полезни съставки, които отсъстват в изкуствените препарати, закупени от аптеката. Богати на витамин С са цитрусови плодове като портокали, лимони и мандарини, също нарове, чушки, броколи и ягоди.

Джинджифил

Много ефикасен при отслабена имунна система. Коренът е антиоксидант, ограничава въздействието на микроби и намалява възпалителни процеси, като по-този начин може да намали риска от инфекции. Джинджифилът е не само добър за подсилване на имунитета, той потиска растежа на опасни бактерии като ешерихия коли и салмонели. Препоръчително е джинджифилът да се приема превантивно, за да се ограничат по този начин евентуално възникващи инфекции. Във фрешове, супи или чай, коренът добавя приятен и пикантен нюанс. Доказано е също така, че джинджифилът помага при гадене, проблеми с храносмилателния тракт и стомашни спазми. Съдържащите се в него етерични масла насърчават секрецията на жлъчката и устната кухина, което успокоява болките.

Чесън

Добре познато не само в българската народна медицина средство за подсилване на имунитета. Активните му съставки като алицин намаляват риска от инфекции и подсилват имунната система. Самият алицин в чесъна присъства като алиин. При белене, рязане и мачкане на скилидките се освобождава ензим, наречен алииназа. Във въздуха той осъществява реакция с алиин, в резултата на което се получава алицин, който подсилва имунните клетки и предпазва от настинки и грип. Научни изследвания доказват, че при редовен прием на алицин, риска от заболяване намалява с 63 процента, като в същото време оздравителния процес преминава с три дни по-бързо, отколкото без включване на алицин в хранителния режим. Специалистите препоръчват две-три скилидки чесън дневно – стрити и леко затоплени.

Боровинки, малини, ягоди

Храни за подсилване на имунната система се съдържат също във френското грозде, къпини и шипки. Този тип плодове са богати витамин С и вторични растителни вещества, които поддържат здравето и потискат въздействието на микробите.  Вторичното растително вещество антоциан допринася за интензивния цвят на плодовете, намалява риска от възпаления и подсилва имунната система. Колкото по-тъмни са плодовете, толкова по-високо е съдържанието на здравословното оцветяващо вещество. Полезните вторични растителни съставки в тези плодове пазят организма от вредни бактерии и инфекции в дебелото черво като стафилококи, салмонели или ешерихия коли, като в същото време възпрепятстват техния растеж.

Кокосово масло

Кокосовото масло се състои от триглицериди със средна верига, които притежават антимикробни свойства и също представляват храна за имунната система. Това означава, че възпрепятстват растежа на микроорганизми като например бактерии. Лауриновата или додеканова киселина е наситена едноосновна мастна киселина, която се съдържа в големи количества в кокосовото масло. В човешкото тяло тя се превръща монолаурин. И двете вещества успешно се борят срещу вредни вируси, батерии и гъбички, като по този начин могат да подсилят отслабената имунна система. Въпреки положителните си свойства, експертите съветват да не се прекалява с приема на кокосово масло, защото се състои до 90 процента от наситени мастни киселини, а те могат да увеличат риска от нарушаване на обмяната на мастните съединения. Приблизително две супени лъжици дневно могат да се отразят положително на отслабената имунна система. Останалата част от ежедневното подхранване на организма с мазнини е по-добре да става чрез консумация на висококачествени мазнини, съдържащи множествено ненаситени мастни киселини: орехи, авокадо, зехтин, рапично и ленено олио.

Сладък корен

Подходяща храна за подсилване на имунитета е женското биле или сладник, растение от семейство бобови. Тревистото многогодишно растение, достига височина от един метър, като расте основно в Южна Европа и Близкия изток. Корените му са изключително сладки. Извличаният от тях екстракт съдържа голямо количество глициризин, който е повече от 50 пъти по-сладък от захарозота. Природната медицина използва сладкия корен от хилядолетия, той като доказано ограничава растежа на бактерии, вируси и гъби. Глицериновата киселина в сладкия корен възпрепятства разграждането на кортизона в човешкото тяло и по този начин ограничава въздействието на възпаления, например в стомашно-чревния тракт. В същото време обаче трябва да се има пред вид, че хранителните продукти, съдържащи сладник, обичайно имат много високо съдържание на захар. Хората, които трябва да ограничават приема на сладко, могат да консумират женското биле под формата на чай. Като цяло сладкия корен следва да се приема умерено и в малки количества. Прекомерната му употреба може да повлияе на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Бременни жени, според експерти, дори трябва да избягват приема на сладък орен, защото повишава риска от преждевременно раждане.

Орехи и семена

Те са чудесни храни за подсилване на имунната система, защото съдържат множество ценни хранителни съставки: селен, мед, витамин Е и цинк. Всички те имат ефективно действие при отслабена имунна система. Така например в сусам и бадеми се съдържат големи количества мед и витамин Е, докато тиквените семки и кашу са богати на цинк. Едно единствено бразилско орехче може само да покрие нужния дневен прием на селен. Освен това орехите и семената съдържат големи количества баластни вещества (хранителни влакнини), ценни киселини Омега-3 и антиоксиданти, които се отразяват положително на здравословното състояние и подсилват отслабената имунна система.

Продукти с витамин А

Витамин А също е храна за имунната система. Научни изследвания доказват, че недостигът на витамин А води до отслабване на имунната система и с това до по-голям риск от инфекциозни атаки. Други наблюдения стигат до извода, че деца с недостатъчен витамин А в организма, 35 процента по-често страдат от заболявания на дихателните пътища. Разбира се, и тук прекомерната употреба на витамин А може да доведе до неприятни странични ефекти като гадене, главоболие или чупливи кости. Поради тази причина е препоръчително витамин А да се приема единствено чрез естествената храна, а не на таблетки. Хранителни продукти, богати на витамин А, са например моркови, тикви, сладки картофи, тъмнозелени салати, червени чушки, сушени кайсии, но също така риби и вътрешности (карантия).