fbpx
Categories
Актуално Полезно

Ароматно изкушение

Нелегалната замяна на естествена със синтетична ванилия остава скрита за потребителите

Скъпата подправка ванилия е пример как потребителите често биват подлъгвани при покупката на хранителни продукти. Експерти дори твърдят, че при измамите, извършвани с ванилия, могат да се постигнат печалби, съпоставими с тези в международната търговия с наркотици.

Обикновено шмекериите с движат в диапазона на законово допустимото. Така например при мащабно проучване на качествата на сладоледи ванилия в Германия 5 от 29 тествани марки почти не съдържали ванилия. При популярни брандове установеното съдържание на ванилия било едва 0,01 процента. При проверки на черен шоколад резултатите били дори още по-шокиращи: при 11 от 13 тествани марки не била открита естествена ванилия, въпреки че според описанието на съдържанието тя присъства в рецептурата.

За производителите ванилията е просто част от огромния микс съставни части, докато тестващите се съмняват, че хомеопатичните дози могат да бъдат усетени от човешките рецептори. И тъй като регулаторните механизми не предписват минимално изискуемо количество ванилия, за да бъде тя спомената  в съдържанието, вратата за злоупотреби изглежда широко отворена.

В същото време суровината ванилия е изключително рядка и търсена. В шушулките на ванилията откриваме цял букет от приблизително 150 аромата, като решаващото вещество ванилин е застъпено с максимално два процента. Рандеманът от реколтата в цял свят е не повече от 50 тона, които са в състояние да покрият по-малко от 0,3 процента от глобалното търсене.

Около 80 процента от шушулките ванилия идват от Мадагаскар. Родината на растението ванилия, което всъщност е вид орхидея с ботаническото название Vanilla Planifolia, обаче е Мексико. Там живеят птиците колибри, чиито човки са достатъчно дълги и остри, за да изпиват нектара им, с което опрашват цветчетата. И тъй като колибритата така е не могли да бъдат заселени изкуствено на източния бряг на Африка, до ден днешен задачата им трябва да се изпълнява от хора. За целта местните селяни обработват цветчетата на растенията с малки дървени клечки. И тъй като този вид орхидеи цъфти само в един единствен ден от годината, се налага работниците на няколко пъти в този ден да излязат в плантациите. А тежката работа не винаги си заслужава. Преди четири години циклонът Фантала унищожи голяма част от реколтата в Мадагаскар, а година по-късно следващият циклон помете целия източноафриканския регион. Отново значителен дял от насажденията с ванилия пострадаха фатално.

Това е една от причините, остатъците от обработката на шушулките ванилия да влизат все по-често в употреба. Докато преди те са били изкупувани от свиневъди, защото животните се хранят по-добре, когато храната им има вкус на ванилия, днес големите концерни от хранително-вкусовия бранш използват всички страничните продукти под формата екстрахирана ванилия на прах.

Другият метод за удовлетворяване на нарастващото търсене на ванилия е производството на синтетичен аналог. Ароматите често се добиват от суров петрол. Цената им от порядъка на 40 лева за килограм е около 600 пъти в евтина от ванилия на шушулки. Друг вид синтетична винилия се произвежда от маслото, извличано от оризова слама.

Ситуацията около ванилията междувременно стигна дори до Европол. Всяка година следователите на европейската полицейска служба анализират продукти, при които риска от измами е особено голям. През 2020 година в списъка им редом със зехтина присъства ванилията. Разследващите събрали проби от предприятия, търговци и доставчици, за да тестват дали обещаната в опаковката естествена ванилия в съдържанието не е заместена от синтетична. В немалко от случаите се оказало точно това: 100 процента синтетична ванилия, вместо естествена, както е указано на етикета…

От другата страна на океана вече се завеждат сериозни съдебни дела заради подвеждаща информация върху опаковките. Исковете вече възлизат на над половин милиард щатски долара.