fbpx
Categories
Здраве

С храна срещу болката

Ревматизъм и мигрена се лекуват успешно с прецизен подбор на съдържанието и количеството в менюто

Едно парче торта е достатъчно на следващият ден ставите да ви го върнат тъпкано. На хората с ревматизъм този феномен им е до болка познат. Същото важи за употребата на месо, колбаси и всичко сладко. От друга страна консумацията на сурови продукти допринася за облекчаване на страданията.

През последните години учените интензивно проучват влиянието на хранителните вещества при налични болестни състояния. Повечето изследвания потвърждават, че промяната на обичайния хранителен режим също може да бъде от полза. За експертите е еднозначно: храната играе важна роля при много от заболяванията, които причиняват болка. Но как точно влияе ежедневното меню върху всеки един пациент, зависи от индивидуалната диагноза.

Храната като лекарство може да бъде успешна терапия не само при хора, които до сега са се фокусирали само върху хапчета и инжекции. Например при ревматизъм. Експертите отдавна търсят на какво се дължи положителния й ефект. Ревматизмът или по-конкретно ревматичният артрит се изразява в болезнени възпаления на ставите. Именно тук се включва храната. Защото това, което консумираме, може да разгори пожара или да го ограничи.

Ако пациентът има наднормено тегло, важно е да редуцира на първо време килограмите. Защото мазнините, особено тези в областта на корема, отделят сериозно количество провокиращи болки невротрансмитери. Когато намалите теглото си, веднага ще редуцирате и този сериозен фактор при възпаленията и ще намалите съответните високи стойности в кръвта.

Съществуват и конкретни хранителни вещества, които могат да катализират възпаленията. На първо място арахидонната киселина, съставната част на мазнините. Тъй като Омега 3 мастни киселини се смятат за сериозен противник , от съществено значение е да подбирате правилните мазнини. За съжаление при модерния начин на хранене в играта участват прекалено много арахидонни киселини: откриваме ги в месо, дробчета, жълтък, мазни колбаси и високомаслено сирене. Дали тогава да загърбим всичко животинско и започнем да се изхранваме като вегани? Може би за мнозина това звучи прекалено. Диетата трябва да кореспондира с конкретния човек и да не го затормозява прекалено.

Понякога решението да се яде месо само през два дни от седмицата, а яйца не повече от четири за същия период, вече може да донесе облекчение. Специалистите все още не са на едно мнение относно рибата. Мазни видове като сьомга, скумрия и херинга определено са надежден източник на Омега 3 мастни киселини. В същото време масовото им изкуствено отглеждане поражда съмнения у експертите. Алтернатива могат да бъдат капсулите с рибно масло и водорасли. При всички положения рибата не е задължителна, защото здравословните мазнини могат да се набавят и от продукти с растителен произход. Например зехтин и рапично олио. Вкусовите разлики са едва доловими, а в същото време мастните киселини ще бъдат в подходящ баланс. Растителни Омега 3 мастни киселини се съдържат също така в олиото, произведено от орехи и лен.

По принцип лекарите съветват да се консумира по-възможност повече растителна храна. Разбира се не ябълков пай вместо свинска пържола. Всичко, което бързо покачва кръвната захар, също така катализира възпаленията. Затова на първо място трябва да се поставят зеленчуците, а едва след тях плодовете. Зеленчуците са по-добрите плодове! Те не съдържат почти никакви захари, а в същото време доставят много ценни витамини и минерали. Някои от тях действат като антиоксиданти, предпазват Омега 3 мастните киселини от нанасяне на щети и възпрепятстват производството на субстанции, провокиращи възпаленията.

В своите лаборатории учените откриват множество съставки, които в епруветките се проявяват като средства, ограничаващи възпаленията: сулфид в зеления лук или полифеноли в ябълките. Подобен ефект имат джинджифил, какао, куркума и зелен чай. Но няма никакъв смисъл човек да се концентрира единствено върху тези преследвачи на болките. Важно е менюто ви да е балансирано в своята съвкупност. Само така ще може да използвате храната като лек.

Най-добре е да се храните като жителите на Средиземноморието през 50-те години на миналия век: много зеленчуци, плодове, растителни мазнини, ядки и бобови култури, премерини количества млечни продукти. Месото е било второстепенно, предпочитана винаги била рибата. Подсладените газирани напитки не са играли никаква роля. Експерименти в наши дни доказват, че при подобен тип хранене болките чувствително намаляват.

Ефектът се забелязва след около 3 месеца диета. В немалко от случаите пациентите дори успяват да намалят количеството приемани обезболяващи. А дали балансираното меню може да лекува и други болести? Мигрената е една от най-страшните болки, които сериозно ограничават човешките способности. Страдащите са готови да опитат всичко, за да получат облекчение. Проучванията показват, че сиренето или шоколада тук имат лошо въздействие. Много от пациентите, няколко часа преди появата на болки от мигрена, изпитват силен глад за висококалорична храна. Погълнатото сладко обаче съвсем не е причината за главоболието. То  всъщност е началната фаза на кризата.

Избягването на цели списъци с потенциално опасни храни, не е добро решение, защото води до ненужен стрес свързан с храненето. Главоболията могат да се появят в следствие на консумация на  глутамат, силно осолени и твърде студени ястия. Медиците обаче смятат, че това не е мигрена, а главоболие, предизвикано от храна. С други думи, страдащите от мигрена не е нужно да ги избягват тотално. Вместо ограничения, потърпевшите по-добре да се фокусират върху редовния прием на храна.

Мозъкът на страдащите от мигрена се нуждаят от повече енергия, а тя се извлича именно от продуктите, които ядем. Ако не се храним редовно, рискуваме да предизвикаме дефицит на енергия. Тогава мозъкът се опитва чрез силно чувство на глад и влечение към сладкото да компенсира липсата. За да се избегнат подобни ситуации, важно е да се закусва обилно. По-добре е човек да се храни пет пъти през деня, а не само три. Ястията с ниско съдържание на въглехидрати не са добро решение, защото здравият мозък се нуждае от въглехидрати, за да бъде в кондиция. Мозъкът ни не може да гори нито мазнини, нито белтъци.

Но въглехидратите трябва да се подбират внимателно. Съдържащите се в зеленчуци, бобови, пълнозърнести продукти и плодове с ниско съдържание на захар като ягоди или дини са за предпочитане. Те поддържат постоянно ниво на кръвната захар. При елементарните въглехидрати като захар или бял хляб бързото покачване на кръвната захар е последвано от рязък спад. Атаката на мигрената е гарантирана. Важно е също така да се приемат достатъчно течности. Два, най-много три литра, разпределени равномерно през целия ден. Алкохолът трябва да се избягва, защото много често именно той провокира мигрената.

Напоследък все повече експерти предполагат, че зад екстремното усещане на болка по време на мигрена се крие възпаление. Известно е, че хора с наднормено тегло, заради насърчаващите възпаления мазнини в коремната област, се по-предразположени към хронични главоболия и съответно към по-чести атаки на мигрената.

Болката е възпаление. Дали това означава, че между ревматизма и мигрената има повече допирни точки, отколкото се предполагаше? Все повече експерти виждат тук припокриване по отношение на различни проявления на болката. И сериозна причина  да се последва девиза „Нека храната бъде вашето лекарство“. Избягвайте излишните килограми и заложете на разнообразното меню в стила на Средиземноморието. Рискове и странични ефекти до момента не са познати.