fbpx
Categories
Полезно

10 храни без калории

Звучи невероятно, но съществува нискокалорична храна, при която изгаряте калориите й още по време на ядене

Аспержи

За наричаният нерядко по времето на социализма буржоазен зеленчук може да се изпише цяла книга. Той съдържа толкова много ценни субстанции, поддържащи здравето ни. При това аспержите са нискокалорична храна с едва 18 калории на 100 грама тегло. Зеленчукът въздейства силно дехидратиращо върху организма, поради което се явява отлична гарнитура по време на всяка диета.

Дини

Въпреки сладкия си плодов вкус динята съдържа само 30 калории на 100 грама, с което се явява изключително здравословна нискокалорична храна за ежедневието. Натурална или преработена на сок.

Домати

Доматът без преувеличение може да наречем приказна и чудотворна нискокалорична храна. Само 15 калории на 100 грама определено са рекордно постижение. Перфектното съдържание за вкусна и здравословна салата, лютеница или понякога дори доматена супа. В същото време в доматите има сериозно количество фибри, които дават своя положителен принос по време на диети.

Зеле

Независимо дали като чорба, сърми, кисело от бидона или прясно под формата на салата – зелето е винаги невероятно вкусно, здравословно и многостранно. В същото време тази вълшебна нискокалорична храна съдържа едва 25 калории на 100 грама. В същото време зелето дарява организма ни с ценни витамини и минерали.

Краставици

Отлична нискокалорична храна, под формата на свежа салата или просто между другото. Съдържащият голямо количество вода зеленчук е със само 16 калории на 100 грама и играе ролята на перфектен спътник при всякакъв вид диети. Краставиците поддържат отводняването на организма и спомагат за бързото редуциране на теглото.

Лимони

Киселото предизвиква усмивки. И се отразява добре на фигурата. С богатото си съдържание на антиоксиданти лимонът буквално унищожава мазнините. Освен това цитрусовият плод чудесно подобрява вкусовите качества на питейната вода или на сосове. Лимоните са чудесна нискокалорична храна благодарение на едва 29 калории на 100 грама свежест.

Пачи крак

Този вкусен представител на дивите гъби съдържа големи количества желязо. Дори повече отколкото спанака. Освен това пачият крак е богат на белтъци, поради което гъбата е предпочитана от вегетарианци и вегани.  Около 80 процента от пачия крак са вода без почти никакви мазнини. Със само 11 калории на 100 грама тегло гъбата е сред шампионите измежду нискокалоричните храни. Освен това са невероятно вкусни.

Тиквички

Идеалният убиец на глада, тъй като изпълва стомаха с вода и фибри. С други думи може да поглъщате спокойно огромни количества от тази нискокалорична храна. Тиквичките съдържат само 19 калории на 100 грама. Освен това тиквичките насърчават обмяната на веществата благодарение на съдържащите се в тях важни за организма витамини.

Целина

По отношение на отслабването целината е истински магьосник, появил се естествено от природата. Причината: при храносмилането на този зеленчук тялото ни изгаря повече калории, отколкото се съдържат в целината. Независимо дали в чист вид или в комбинация с кисело мляко или извара този специален представител сред нискокалоричните храни успешно бори мазнините по всяко време.

Цикория

Този нискокалоричен зеленчук е чудесна съставна част на вкусни свежи салати. С едва 20 калории на 100 грама цикорията е добра алтернатива на марулите или салатата айсберг. Благодарение на уникалната горчива субстанция интибин зеленчукът сериозно задвижва метаболизма в тялото.

Както виждаме, здравословните и нискокалорични храни буквално са около нас. Никак не е трудно да ги употребяваме по-често и предпочитаме при колебания. С тези десет супер нискокалорични храни всяка диета ще предизвика обещаващи резултати.