fbpx
Categories
Актуално

За жизнени мускули

Освен упражнения, за мускулите ни са важни витамини и протеини

Балансираната и здрава храна, по възможност без преработка, е добра предпоставка за успешни упражнения за мускули. Кои са хранителни вещества със съществено значение за изграждането на мускулите? Днес ще обърнем внимание на важните витамини за мускули.  

За всеки човек, в зависимост от пола и възрастта важат конкретни препоръки за приема на витамини. При спортуващите обаче значението на определени витамини е по-голямо. Това се обяснява с появата на оксидативен стрес по време на тренировки: образуването на свободни радикали, за чието разграждане липсват достатъчно антиоксиданти. Повишеният прием на определени витамини може да промени това. Други причини могат да се коренят в повишената обмяна на енергия и протеини, които играят съществена роля при изграждането на мускулната маса.

За обмяната на веществата и в особена степен за биосинтезата на протеини за мускули от съществено значение е достатъчният прием на витамин А, който играе също така важа роля при обмяната на мазнините. Друга важна функция е образуването на тестостерон както и изсипването на хормони на растежа, при които участва ретинол. Не трябва също така да се подценява и ролята на витамин А като антиоксидант.

Витаминът В1 участва при енергийната обмяната на веществата на мускули и нерви, особено на въглерода. Тиаминът конкретно допринася да разгражда намаляващата потенциала млечна киселина в мускулите. Последствията от липсата на витамин В1 е бързата умора при тренировка, както и липсата на концентрация.

Витаминът B2 изпълнява важни функции при енергийната обмяната на веществата и кислорода. Те играят важна роля при изгарянето на мазнини. Освен това рибофлавина допринася за защитата от свободни радикали. При липса на витамин В2 може да се предизвика слабост на мускулите, забавена обмяна на мазнините, дори липса на енергия и поява на депресия. С други думи убива се всякакво желание за тренировка на мускули.

С огромното си значение за обвяната на белтъчини витамин В6 е един от най-важните са силовите спортисти. При увеличен прием на протеини за мускули препоръчително  да се увеличи съответно и дозата на пиридоксин. При евентуален недостиг може да се стигне до мускулна слабост и крампи, в най-лошия случаи дори до разграждане на мускулите.

Витаминът B12 е също така важен за обмяната на веществата, като между другото е отговорен за разграждането на протеините в тялото. Не само при физически упражнения за мускулни групи и тренировки, но като цяло за възстановяване на тялото е необходимо достатъчното снабдяване на организма с кобаламин. Редом с растежа на клетките, витамин В12 влияе на растежа на червените кръвни телца. Недостигът крие опасност от анемия и ограничава физическите възможности. Тялото се уморява по-бързо, кондицията спада.  

Витаминът C вероятно е най-популярният витамин. Положителното му въздействие върху имунната система е общовалидно, но каква роля играе аскорбиновата киселина при спортистите? Редом с транспорта на кислород и подобреното лекуване на рани тя е отговорна също така в значителна степен за възстановяване на мускулите след тренировка. Витаминът спада към антиоксидантите и предпазва тялото, като обезврежда свободните радикали. По отношение на значението на витамин С при тренировки за мускули, мненията на експертите са разнопосочни. По принцип учените предупреждават да се внимава при увеличен прием на витамини С и Е!

Ако сме коректни, витамин D не би трябвало да присъства в нашия списък, защото спада към хормоните. Но заради името и значението си всъщност не бива да го прескачаме. Изследвания доказват, че витаминът увеличава силата, процеса на изграждане и възстановяването на мускулите. Освен това влияе на мотивацията, а недостига му може да предизвика умора, отпадналост и депресия. Витаминът D също така е важен за производството но тестостерон и поддържането на здрави стави.

Подобно на витамин C, витаминът E спада към антиоксидантите. Действието му е спорно, но ние го добавяме в нашия списък. Все пак токоферолът участва в обмяната на мазнини и протеини, като по този начин може да поддържа изграждането и кондицията на мускулите.