fbpx
Categories
Актуално

Летящи сандъци

Дървесината е класически строителен материал, преоткриван от производителите на автомобили и самолети

Един позабравен естествен материал се завръща в автомобилостроенето и съвременните конструкции на самолети. Дървото има идеални свойства и е вършело чудесна работа в зората на първите механични превозни средства, след което отстъпва пред пластмасата и желязото. Дървесината е здрава, дълготрайна и лесно се обработва. При това в студено състояние, което спестява високите енергийни разходи, свързани с леенето и термичната обработка. В същото време дървото е относително леко. При бъдещата мобилност задвижванията ще бъдат основно от електричество и водород, комплексни и сложни агрегати, които налагат по-прости решения по отношение на конструкцията на превозните средства.

Природата през хилядолетия е подобрявала качествата на дървесината. Именно това я прави идеална за изработка на модерни технически средства, убедени са учените. Дървото има толкова оптимална структура, че индустрията буквално я имитира при създаването на карбонови композитни материали. За разлика от въглеродните влакна, дървото обаче е по-издръжливо на удари и натиск.

Американският авиатор Хауърд Хюз в края на 40-те години на миналия век построява уникален самолет, наречен Spruce Goose или смърчова гъска. За целта той обаче не използва смърч, а бреза. Като размери летателната машина била по-голяма от гигантския съвременен лайнер Airbus A380. Дървената конструкция дори била в състояние да лети, поне веднъж, малко над водната повърхност. Поради тази причина експертите все още са на различно мнение по въпроса, дали това може да се счита за успех. В крайна сметка проектът е прекъснат, защото американската армия губи интерес. Малко по-късно дървесината е окончателно изместена от метала в индустриалното серийно производство на самолети.

Днес производителите търсят ефикасни и дълготрайни нови материали, при което се връщат към доказаните предимства на дървесината. Все повече експерти виждат чудесни перспективи за дървения материал в автомобилостроенето. Използването на дървен материал може да допринесе колите да се движат по-дълго. Докато конвенционалните автомобили след 15 до 20 години са буквални разядени от ръждата самолетите с дървена конструкция се движат по 50 и повече години. Японските инженери на Toyota дори са убедени, че дървените автомобили могат да работят повече от сто години.

На този фон е наистина странно, че в глобален мащаб единствено английският производител на спортни автомобили Morgan, използва рама от дървени елементи за своите коли. При това краш тестове доказват, че дървените автомобили са по-сигурни. Въпреки това всички останали производители предпочитат да използват стомана, донякъде заради факта, че до момента така е по-лесно да се поддържа постоянно качество при големи серии.

Въпреки това фирмите в бранша са убедени, че дървен материал ще се използва все повече в превозните средства. Така например в интериора. В същото време бързо напредват проектите свързани с изработка на самолети с дървени елементи. Особено при по-малките машини, предвиждани да изпълняват функции на въздушни таксита, могат да бъдат успешно изградени с дървена конструкция. При това не е без значение какъв вид дървесина се използва. Правилният избор на дървен материал е специфично ноу хау, с което обаче разполагат малцина.