fbpx
Categories
Кампании

Какво може да спестим?

Само боядисването на автомобил изисква 9000 кВтч енергия и няколко кубически метра вода.

На фона на усилията за опазването на околната среда, напоследък се говори основно за електрификацията на транспорта. Промяната в задвижването, според експерти обаче, е само междинен етап към бъдещата ни устойчива и климатично неутрална мобилност. Автомобилът ще бъде част от кръгова икономика без рискови екологични фактори.

Съвсем няма да е достатъчно само да шофираме електрически коли. Необходимо е в унисон с природата да бъдат ефикасно реформирани производството, търговията, изборът на материали, целият бизнес модел на автомобилната индустрия.

Отделяният въглероден двуокис при производството е чувствително по-висок отколкото при самото шофиране на автомобила. Същото важи за акумулаторните батерии, създаването на които поглъща изключително много енергия. Дори при използване на зелена електроенергия от възобновяеми източниците екологичният баланс се променя само незначително.

Автомобилите на бъдещето вероятно ще бъдат произвеждани от вторичен алуминий, а задвижването им ще бъде основано от подлежащи изцяло на рециклиране батерии. Всички съставни части, ще могат лесно да се отделят една от друга и изградени от биологични или рециклирани материали като дървесна прах и извлечена от отпадъци пластмаса.

Алтернативи на кожената тапицерия и галванизираните повърхности от хром, на скъпоструващи материали, поглъщащи огромни количества изкопаеми горива, химикали и вода, вече се използват успешно в автомобилната промишленост. Лен, корк, регенерирана целулоза, тъкани от използвано мляно кафе, обелки от какао, кокосови орехи и ябълки заместват досегашните пластмаси и кожи. Дори мицелите на гъби днес се използват като заместител на кожените тапицерии.

Polestar, премиум марка на Volvo с електрическо задвижване, използва за седалките си събрани в световния океан пластмасови отпадъци. Моделът Volvo C40, също изцяло електрически, е първият автомобил с изцяло веган интериор. До 2025 година поне една четвърт от всеки нов произведен автомобил трябва да бъде от биологично базирани и рециклирани материали. Японците от Mazda са първият масов производител, който в SUV модела си MX-30 използват португалски корк: за поставките в средната конзола и подложките за дръжките на вратите в интериора. Климатично неутралната, възстановяваща се самостоятелно дървесна кора, в случая се явява отпадъчен материал, съпътстващ производството на коркови тапи. Дървесната кора е не само приятна на допир, но същевременно подлежи без остатък на рециклиране.

Японците от Mazda продължават да експериментират с корка и имат желания да изработват от него тапицерии за седалките. Алтернативни материали, които биха могли да заместят кожата в интериора, се съдържат в кактуси, презрели плодове манго, в гъби и грозде.

Cupra, дъщерната компания на Seat, в модела си Born тапицира седалките си с материал, изработен от изхвърлени на плажа рибарски мрежи и пластмасови бидони. Колегите им Skoda в електрическия модел Enyaq, подобно на други производители, залагат на рециклиране на отпадъци и използват суровини, добити от преработени стари PET бутилки. Концернът-майка Volkswagen в също време се е заел с рециклирането на литиево-йонни батерии, вграждани в електромобили, за да използва съдържащите се в тях ценни елементи. Porsche се фокусира изцяло върху кръговата икономика, за да използва многократно колкото се може по-често голяма част от частите. А Mercedes възнамерява от 2025 година да използва в луксозните си модели вече само добита без вредни въглеродни емисии шведска стомана.

Най-радикални обаче са плановете по отношение на екологичното бъдеще на автомобила са вероятно Renault. В един от най-старите заводи на концерна, във френския град Флинс, от 2024 година електромобилите и задвижващите ги акумулаторни батерии в края на жизнения им цикъл ще бъдат цялостно разграждани и подготвени за повторно вграждане. Двуместният модел Duo, използван от компанията за споделено пътуване Mobilize, вече разполага с три поредни живота, преди да отиде за скрап.