fbpx
Categories
Feng Shui

Стрес? Какъв стрес?

Напрежението и изтощението от прекалено много работа е въпрос на гледна точка.

В Япония трудовият морал е нещо много специално. След Втората световна война Страната на изгряващо слънце успява да постигне невиждано икономическо съживяване. Легендарен до днес е стремежът на японците към съвършенство. Пословични са уважението, отдадеността и верността на служителите към техните компании. Извънредните работни часове са нещо нормално. За трагична смърт, последвала в резулта на преработване, в японския език съществува дори специална дума – кароши.

По данни на Международната организация за сътрудничество и развитие в Япония и Южна Корея работните часове средно статистически са с около една трета повече, отколкото в Западна Европа. Разбира се, допълнителният ангажимент се отразява положително на заплатата и бонусите. Колкото по-висока е позицията, толкова повече са извънредни часове, съответно нараства и възнаграждението. По данни на различни изследвания, служителите на ръководни позиции, работят два пъти повече извънредно, в сравнение с обикновените.

За разлика от Азия, в Европа сме по-скоро убедени, че извънредния труд е вреден за здравето. Но наистина ли е така? Задължително ли е, по-дългият работен ден да предизвиква психически стрес, бърн аут и физически травми? Специалисти по трудова медицина в Канада са установили, че конкретният брой работни часове няма значение. Решаващо е отношението към работата. С други думи стресът е въпрос на гледна точка.

При задълбочени анализи, включващи измерване на кръвно налягане, ниво на холестерол и тегло на участниците, броят на работните часове действително не показал пряка връзка със състоянието и кондицията на организма. Но за сметка на това, склонността към преработване доказано влияе на здравето. Тестваните служители с нездравословно отношение към работата се чувствали психически значително по-зле.  Дори, когато работели по-кратко.  Те по-често страдали от нарушен сън и емоционално изтощение.

Когато учените отново се задълбочили в резултатите, те установили изненадваща разлика. Решаващо се оказало, как потърпевшите възприемат своята работа. Във физически най-незавидно състояние били онези, които всъщност никак не харесвали работата си. С други думи, всеки който обича да работи, съвсем не се разболява автоматично по-бързо. А и все пак не е нужно да се прекалява като в Страната на изгряващото слънце!