fbpx
Categories
Здраве

За да не се задъхвате

Може ли с правилна техника за дишане да подобрим физическата кондиция?

Идеята да подобрим собствените си възможности чрез правилно дишане вероятно по възраст е набор на самите физически упражнения. Спектърът от теории по темата се разпростира  от девиза „Колкото повече въздух, толкова по-добре“, през сложните форми на дишане, прилагани например при йога, до дишането през носа и височинните упражнения в среда бедна кислород, практикувани предимно от професионалисти.

В интерес на истината, все още не са много научните разработки посветени на важния въпрос как се диша правилно. Напоследък, все повече експерти търсят отговора и проверяват, как с променен начин на дишане можем да подобрим физическата си кондиция, да оптимизираме разхода си на кислород и насърчим кръвообращението, а с това в крайна сметка да отложим във времето изтощаването на мускулите.

Спортистите обикновено имат повече червени кръвни тела, с което могат да пренесат повече кислород до мускулите и да произвеждат повече енергия. Според треньори, същият ефект може да се постигне, ако задържите дишането. Така нашите бели дробове се пълнят по-бавно. По този начин атлетите успяват да включат по-активно диафрагмата, да захранят кръвта с повече кислород и да се радват на ефикасно, дълбоко дишане.

От друга страна, по-редките вдишвания в същото време пестят енергия, от която може да се възползва тялото, докато спортувате. Така изглеждат нещата на теория, но и на практика все повече експерименти показват, че при дишане през носа честота на самото дишане намалява с около двадесет процента, в сравнение с дишането през уста. Любопитно е, че това не се отразява на изразходвания кислород от тялото. С други думи, при спортистите дишането през носа е също толкова ефикасно, но в същото време по-малко енергоемко.

Дори без сложни спортни техники любителите бегачи на всякакво ниво могат да подобрят постиженията си чрез подобряване на техниката на дишане. Лекари са установили, че повечето от нас дишат доста повърхностно, вдишват прекалено силно или дишат само през устата. Всичко това може да ограничи движението на гръдния кош, което да доведе до напрежение в горната част на тялото и дори трудно дишане. Докато предимно се трудите пред компютъра, това едва ли ще ви пречи, но тръгнете ли да тичате…

В много случаи хората дишат само с около 80 процента от възможния капацитет на белия дроб. Чрез упражнения за правилно дишане това може да се промени и да повлияе положително на физическите ни възможности. С достатъчно хъс и професионална подкрепа при избора на правилната техника определено  можем да постигнем спиращи дъха резултати!