fbpx
Categories
Полезно

Топлата енергийна напитка

Супи и чорби са идеалната храна за нашия организъм

Загряващи, питателни, богати на ценни за тялото съставки. Супите са чудесен избор не само през студените месеци на годината. По всяко време здравословни супи и чорби ни даряват с полезни за тялото и най-вече чревната флора елементи: витамини, минерали, антиоксиданти, добри мазнини, баластни вещества и протеини. Високата концентрация на хранителни съставки и относителна големия дял течна субстанция превръщат чорбата в хранителна добавка от най-висок ранг. Без значение дали говорим за зеленчукови супи, бульон, боб или леща. Всички те ни доставят бързо качествена енергия.

Благодарение на дългото й варене, в супата попадат водоразтворими минерали и витамини, след което те много лесно се възприемат от нашия стомашно-чревен тракт. Противно на широко разпространения предразсъдък, че всички полезни съставки в супата се разваряват и унищожават, хранителните елементи в чорбата са биологично по-добре възприемани от нашето тяло. Изключение прави само летливия витамин С, но него можещ да добавим лесно под формата на прясно нарязани подправки към супата.

В модерните западни общества супата днес е по-скоро предястие. Поколенията преди нас обаче нерядко са закусвали с чорба. Често причината е била в недоимъка, но от гледна точка на науката, процесът на храносмилане при супата е значително по-лек, в сравнение с мармалад или залети със студено мляко овесени ядки. В други култури, например в Азия, супата представлява обичайна сутрешна закуска.

Супата е така вкусна и лесно смилаема, защото е предварително сварена. На тялото ни не се налага да извършва тежка работа свързана с храносмилането. От една страна организмът изразходва малко енергия, от друга получава много. Чрез супата стомахът ни се разтваря. В комбинация със стомашните сокове и жлъчката се постига оптимален ефект. Едно своеобразно пречистване на организма.

Киселото мляко с кифличка, нашето тяло трябва първо самостоятелно да загрее и едва след това да храносмила. Това е и причината, някои храни буквално да ни тежат като камък в корема. Има хора, които добре понасят суровите продукти, но повечето ги предпочитат сварени. В противен случай могат да се появят оплаквания като подуване, студени ръце и крака, разстройство, раздразнени черва или запек. В такъв случай е добре да изоставите любимия фреш, за да се отдадете на прочистване на организма от токсини с бистри бульони, които може да пиете подобно на чай.

Бистрият бульон без добавки е естествена енергийна напитка. Наричаните на английски Bone Broth супи от изварени кокали дори вече се предлагат като улична храна. Бульоните от варени с часове телешки или пилешки кости са истински елексир, който ни дарява с енергия. Те помагат при отпадналост и настинка, подсилват имунната ни система и лекуват раздразнени черва. Бульоните от кокали съдържат много Л-глутамин, аминокиселина, която се отразява положително на лигавицата на червата и подпомага зарастването на възпаления.