fbpx
Categories
Съвети

Удължен уикенд

Всички мечтаем за повече почивни дни, но можем ли да си ги позволим?

Докато във Великобритания тече шестмесечен експеримент относно приложимостта на четиридневна работна седмица, в който участват близо 3300 служители от администрацията, в Шри Ланка, където храната и суровините не достигат, правителството е издало заповед, според която чиновниците задължително преминават на намалено работно време, за да могат да се грижат за плодовете и зеленчуците в своите градини.

В Белгия и Нова Зеландия се обсъждат законодателни промени, които да позволят удължено работно време в рамките на деня, за сметка на което, да може да се използва един допълнителен свободен ден през седмицата. Така в крайна сметка не се нарушава традиционното сумарно работно време.

Все повече стартиращи компании харесват идеята за съкратена работна седмица, да не говорим за така наречените дигитални номади, за които работно време и без друго е относителна величина.

Но съществуват и конвенционални фирми, които са отворени да тестват възможностите, които предлага една четиридневна работна седмица. Опитът им показва, че разходите за компанията намаляват, не на последно място защото така се отваря възможност да се компенсират натрупаните извънредни работни часове на служителите. В същото време нараства задоволството на персонала и се увеличава интереса сред кандидатите за работа.

Това кореспондира с научните изследвания, според които повишаването на производителността и ефективността при прилагане на четиридневна работна седмица се основава на съкратените оперативки и дори заменянето им с имейл комуникация. Отпадат също прекъсванията за кафе и цигари, раздумката с колеги в коридора, протяжната обедна почивка. Формулата е четири дни зор, за сметка на един допълнителен неработен ден.

В цялата шумотевица около перспективите ни с четиридневна работна седмица не бива да забравяме, че хората са различни. Възможността, служителите да адаптират задълженията си и работното време спрямо личните си предпочитания, е уникален бустер за мотивацията. Самият факт, че могат да изберат модела си на работно време, прави хората значително по-доволни и щастливи. Възможността за самоинициатива и ограничаването на йерархичните структури е все още рядко използван метод за подобряване на работния климат. А именно това инспирира трудещите се през цялата година, а не само четири дни в седмицата.