fbpx
Categories
Актуално

Опит за по-бързо летене

В края на миналия век свръхзвуковите пътнически самолети обещаваха да променят цивилната авиация

Красивите френско-английски Concorde или руския Ту-144 сякаш бяха оживели от научно-фантастичен комикс. Но приказката приключи в началото на новото хилядолетие. Развиващите 2500 км/ч машини с много лукс на борда притежаваха магическа притегателна сила. Най-вече, защото приличаха на истински работеща машина на времето. Тръгващите от Европа за САЩ пристигаха два часа по-рано, спрямо местното време на излитане.

Обратната страна на медала, бяха огромните разходи за керосин. Изчислено на отделен пътник, седем пъти повече в сравнение с Boing 747 Jumbo. Заради двигателите от бойни изтребители с последващо изгаряне, свръхзвуковите модели пътнически самолети бяха безумно шумни при излитане и кацане. По време на полет машините дори ставаха още по-натрапчиви, заради създаваната от тях компресия на въздух, която се освобождава с ударна вълна, разстилаща се като звуков килим зад опашката им. И тъй като на Concorde бе разрешено да се развихря единствено над океана, просто нямаше достатъчно дестинации, при които тази машина на времето да е атрактивна и в двете посоки. От Париж или Лондон до Ню Йорк не липсваха клиенти, готови да платят космическа сума за полет със свръхзвуков самолет, но в обратна посока интересът бе ограничен. Самолетите излитаха по обед и заради часовата разлика кацаха късно вечер, с което пасажерите губеха един работен ден.

Сега отново се появява надежда за връщане на пътнически самолети, които могат да се движат със скоростта на звука. Един от проектите се нарича Overture и се очаква да започне редовни полети през 2029 година. С около 2000 км/ч тези свръхзвукови летателни машини ще могат за само три часа и половина да свързват Европа със Северна Америка, вместо днешните поне осем часа. Голямото предимство на Overture спрямо Concorde е сериозно снижения разход на гориво и силно ограничения шум при експлоатация.

Благодарение на обновения дизайн и изключително гладката повърхност на самолета, дразнещите силни звуци са чувствително намелени и на земята биха били възприемани като обичаен пътен трафик. Съвместно с инженери на НАСА, производителите от компанията Boom са променили формата на самолета: носът е удължен, по-овален и не така симетричен, като при Concorde. Фюзелажът е с променлива височина, а крилата са със специфична геометрия, за да се намали максимално компресията на въздух при полет.

Не само екстремната аеродинамика, но и изключително леките материали, като карбон и детайли от триизмерни принтери, вграждани в свръхзвуковия самолет, ще позволят разхода на гориво да бъде само двойно по-висок в сравнение с масово използваните днес пътнически самолети. Самите двигатели също ще бъдат от ново поколение и изключителни икономични. С тези предпоставки нови свръхзвукови самолети като Overture вероятно ще успеят дори да надградят харизмата на атрактивния до ден днешен Concorde. Дали ще успеят да спечелят и достатъчно платежоспособни пътници, предстои да видим.