fbpx
Categories
Полезно

Nudging

Нобеловият лауреат Ричърд Талър знае как да ни подтикне да вземем правилното решение

Докато повечето икономисти изхождат от тезата, че хората действат предимно като егоисти и почти винаги рационално, експертът по поведенческа икономика Ричърд Талър е на друго мнение. Според него е абсурдно да вярваме, че ние хората може да решим всички проблеми и при това всяко вземане на решения да бъде рационално. Проучванията му в областите когнитивна психология и социална психология доказват, че съществуват ситуации, при които поведението на хората систематично се отличава от това на рационално действащия човек.

В подобни ситуации, според Талър, ние хората се нуждаем от леко подбутване, за да се върнем отново в правия път. Като пример ученият дава навигацията в мобилните ни телефони или указателните табели на летища и гари, които ни предпазват от риска да се загубим.

Доброволният избор на конкретен път, без да се ограничава самият избор, естествено може да бъде повлиян. Този процес професорът на нарича Nudging. Той изхожда от факта, че всички хора се стремят към подобряване на своята ситуация. Току що уволненият човек, най-вероятно би бил щастлив да си намери скоро отново работа. Много пушачи, вероятно биха били радостни, ако успеят да се откажат от вредния си навик. Nudging е опита да се помогне на хората да намерят и вземат решението, което е от полза и интерес за самите тях.

Разбира се, границата между Nudging и манипулация е тънка, но все пак има значителна разлика между двете понятия. Когато се качите в автомобил и пропуснете да си сложите предпазния колан, колата започва да писука, а на таблото светва червен индикатор. Това е типична форма на Nudging. Всичко хора знаят, че без предпазен колан рискуват здравето и живота си. А в същото време всички се стремят да живеят колкото може по-дълго. Но няма и никакво съмнение, че мнозина биха тръгнали да шофират без колани, ако не съществуваше тази приятелски настроена предупредителната аларма.

На фона на отминалата дискусия около задължителната имунизация и актуалния дебат за икономии при употребата на природен газ, Ричърд Талър е против материалните стимули и лозунгите в медиите. Първите създават у хората впечатлението, че за всяка следваща ваксина ще получават пари, докато вторите исторически никога не са предизвиквали реална промяна.

Като икономист и автор на идеята за менталното счетоводство, професорът от Университета в Чикаго залага на направляващата роля на цените. Когато се покачват, търсенето спада. За политиците, които се опасяват от протеста на избирателите, това обаче не е атрактивно решение. По-разумно би било да не занимават хората денонощно с глобалните аспекти на здравната или енергийната криза, а да се фокусират върху това, как ситуацията конкретно се отразява на портфейла на отделния човек. Далеч по-ефективно е да се обясни на обществото какво може да направи реално, за да намали неминуемо покачващите се лични разходи. Това, според Талър, определено би била по-успешната комуникация.