fbpx
Categories
Полезно

Старост-нерадост

В напреднала възраст реакциите на шофьорите се променят

Уви, обичайно ЕГН-то работи против нас. С напредване на възрастта обикновено не само се налага да посещаваме по-често доктори, но започваме да се усещаме сами естествените промени, които с годините настъпват в организма. Тези процеси, разбира се, оказват също влияние върху способността ни да шофираме.

Съществуват специално създадени костюми, които човек навлича, за да усети дълбоката старост: в тежащите общо 20 кг одежди с очила и слушалки, вече движиш тялото и главата си с усилие, чуваш трудно и виждаш със замъглено зрение.

В сравнение с младите и неопитните водачи, активно шофиращите вече пенсионирани възрастни хора по-често допускат грешки при завиване, обръщане на посоката, заден ход, доближаване на други обекти или спазването на предимство. Това поне сочи статистиката.

Социологически проучвания, проведени в различни континенти сочат, че по-възрастните водачи в повечето случаи имат високо самочувствие относно шофьорските си умения и рядко се отказват доброволно да не ползват вече активно автомобила. В същото време е доказано, че при много хора над 70 години времето за реакция се забавя с две секунди.

Поради тази причина в повечето европейски държави са въведени правила, които имат за цел да проверят, дали пенсионираните водачи се движат все още достатъчно сигурно, провеждат тест на слуха и зрението, взимат предвид теми като астигматизъм и шофиране в напреднала възраст. В Испания на всеки десет години шофьорската книжка трябва да се поднови след съответните медицински проверки, след 65-годишна възраст вече на всеки пет години. Във Великобритания пък водачите след 70-ия си рожден ден на всеки три години трябва да положат успешен тест, за да имат право да продължат да шофират.

Темата определено е деликатна: често по-младите в семейството, забелязват промяната в стила на шофиране при дядото или таткото. Понякога ги съветват да оставят автомобила, друг път дори решават да скрият ключовете и документите за да избегнат излишни рискове. В същото време изпитват угризения, че може би така ограничават свободата им.

Според психолози по-възрастните водачи имат нужда от повече време: информацията се обработва по-бавно, решенията се взимат вече по-трудно, а изпълнението им се забавя. Поради тази причина те често създават впечатление на несигурни, въпреки че имат зад гърба си десетилетия опит като добри шофьори. За тях статистиката също казва, че по-скоро рядко не спазват дистанция, превишават скоростта или шофират след употреба на алкохол. Грехове характерни за младите водачи.

Обичайно грешките се правят, когато времето притиска, а именно това е обичайното състояние в ежедневния ни трафик.