fbpx
Categories
Актуално

Победители в кризата

Скъпи часовници, премиум автомобили и луксозни стоки – бизнесът с елитни стоки процъфтява

Да вземем нещо тривиално като италианската пица. В Ню Йорк може да си я поръчате със фино покритие от истинско злато за 2000 долара. На второ място в класацията на най-скъпите пици е творение, сервирано на аристократичния германски остров Зюлт. Италианският специалитет тук се гарнира с омар, лангуста, сьомга, хайвер от белуга и трюфели. Цената е 999 евро, а заведението винаги пълно. Всъщност кризата, за немалко хора означава просто обедняване на другите.

Скъпи часовници от марките Rolex или Patek Philippe се търсят както никога до сега. Производителите съзнателно не увеличават производството, което води до драстично покачване на цените, включително на тези втора употреба. Любопитно е, че търсенето на аналогови хронометри се катализира от интереса на хора, забогатели в дигиталния сват, основно милионери в биткойни. Но те също искат да бъдат забелязани, казват психолози. Интересен процес, при който заменяш невидимото с видимо.

Пазарът за скъпи коли също се разгръща. Бизнесът на култовата марка Ferrari през миналата година нарасна с една четвърт. Праз 2026 година компанията от Маранело очаква оборот от 6,7 милиарда евро, което е увеличение с четиридесет процента спрямо 2021 година. При конкуренцията от Модена в лицето на Lamborghini продукцията за следващите 12 месеца е изцяло разпродадена.

Porsche също увеличи обороти си през първото полугодие на 2022 година с 8,4 процента и достигна почти 18 милиарда евро. Mercedes-Benz също залага на луксозния сегмент и спира от производство бюджетните А-класа и В-класа. Продажбите на концерна от Щутгарт са се увеличили с 21 процента спрямо 2021 г. Конкуренцията от AUDI и BMW също приоритетно се насочва към по-заможна клиентела, която не се впечатлява от покачващите се цени, които нарастват не само в следствие на инфлацията.

В скъпите бутици на големите градове проблеми като по-високи цени за електроенергия и горива изглеждат непознати. Най-скъпо оцененият концерн в света на лукса е LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy от Париж също отчита ръст от близо 20 процента. Със своите 75 престижни марки като Bulgari, Christian Dior, Fendi, Kenzo или TAG Heuer компанията достигна оборот от 20 милиарда евро на тримесечие. Френският конкурент Hermes също успя да увеличи финансовия оборот  една трета.

Феноменът, в трудни времена определени хора да полагат особено старание да изглеждат добре и да се глезят, съвсем не е нов. Поведението, наречено от психолози „Въпреки това, точно сега!“ е забелязан за първи път по време на голямата депресия през 30-те години на миналия век. Също и след атентата срещу кулите близнаци в Ню Йорк. Единствено по време на пандемията, при козметиката имаше малък спад. Вероятно защото скъпото червило няма как да се забележи скрито зад маската.