fbpx
Categories
Съвети

Винаги ред в кухнята

Трикове за избягване на хаоса около готвенето

Не само пролетта е удобен момент да въведем ред в нашите шкафове за кухни. Първата стъпка е подреждането на чекмеджетата. Ако всичко в тях е разбъркано, на помощ могат да дойдат органайзери, предлагани в магазините за обзавеждане на кухня. Такива се предлагат не само за прибори, но също така за тенджери, чинии и капаци.

Веднъж отворени опаковки с храна следва поне веднъж годишно да се проверяват по отношение на тяхната годност и трайност. Тези с по-скоро изтичащ срок се поставят по-напред, за да се изразходват при първа възможност. Ако сте наченали три опаковки с едни същи продукти като спагети или ориз, може да ги съберете в общ контейнер. Същото важи за подправките, които удобно се складират в стилни и еднакви по размер бурканчета, които могат да влязат едновременно в ролята на декорация за дома. Контейнерите мога да са прозрачни или да се облепят със стилни етикети, указващи съдържанието.

Дублиращи се уреди, посуда и прибори следва да се подарят, продадат или изхвърлят. Така намалявате бъркотията във вашата модерна или винтидж кухня. Ножовете може да приберете в дървен блок или да закачите върху табло с магнит. Така не само ще ги откривате по-лесно, но ще намалите едновременно риска от инцидент. Лайсна с куки пък дава възможност да закачите черпаци и ролката с кухненска хартия. Допълнителни етажерки в близост до кухненския плот подслоняват успешно множеството дреболии, от които се нуждаем при ежедневното готвене.

За да запазите реда във времето и пространството, експертите съветват за разделите кухнята на тематични зони. Олиото и подправките в близост до печката, чаят до каната за подгряване на вода. Около мивката се оформя влажната зона с всичко необходимо за миене и изплакване, включително сухите кърпи. Важно е да се стараете да не смесвате различните обособени зони.