fbpx
Categories
Здраве

Високо кръвно

Хипертонията е тих убиец

Състоянието на кръвното налягане е в собствените ни ръце, не се уморяват да повтарят лекарите, посветили се на човешката сърдечно съдова система. Ключовете към здравето в случая се наричат хранене, движение и промяна на начина на живот.

Оптималното кръвно налягане  е 120/80 mmHG. Едва от 140/90 лекарите говорят при възрастните за лека хипертония. Според китайски учени, анализирали състоянието на близо един милион пациенти, рискът от сърдечен инфаркт се увеличава двойно дори при стойности между 130/85 и 139/89 mmHG. Често обаче хората подценяват повишените стойности на кръвното, защото то дълго време не причинява видими щети. Увреждането на сърдечно съдовата система настъпва постепенно, в рамките на 10-15 години.

За да не се стигне дотам, лекарите предписват съответни лекарства. Но и храната играе съществена роля. С напредване на възрастта прекомерната употреба на сол може да се окаже изключително вредна. Попаднала в кръвта, тя се обвързва с водата и увеличава налягането. За съжаление в готови продукти и полуфабрикати се съдържат твърде много сол, така че експерти препоръчват поне един ден от седмицата да се въздържате от колбаси, сирене и хляб.

Когато спортувате и се движите редовно, тренирате кръвоносните си съдове. Кръвта започва да циркулира по интензивно и бързо, с което увеличава еластичността на стените на съдовете. Важно е да сте редовни при физическите упражнения. По-добре шест пъти по десет минути тренировки, отколкото два пъти по половин час, показват проучвания. Достатъчно е бързо ходене или по-интензивно въртене педалите на велосипеда. И разбера се, да не се прекалява. Преди да започнете каквито и да било физически тренировки, първо се консултирайте с лекар.

Не на последно място, съществен фактор е начинът ни на живот. Най-вече стресът и липсата на сън  представляват отрова за кръвното налягане. По-високото ниво на хормоните на среса увеличават пулса, по-резки движения на сърдечния мускул и свиване на съдовете. Всичко това увеличава налягането. Това също може да са предпоставки и причини за вариране на кръвното налягане. При всички положения задължително се консултирайте с кардиолог.