fbpx
Categories
Актуално

Без телефон! Ами сега?

Зависимостта от смартфона може да се лекува

Изобретеният преди 50 години мобилен телефон, днес за нас е обичаен спътник в ежедневието. Но някои хора могат дори да изпадат в паника, когато са го забравили в къщи, батерията е изтощена или са попаднали в зона без обхват. Тази своеобразна зависимост от телефона учените наричат номофобия.

Терминът за тази специфична екранна зависимост идва от английското определение но-мобайл фобия, страхът да не могат други да се свържат с теб докато си в движение. Хората страдащи от тази особена дигитална зависимост изпитват силен уплах, когато зарядът на батерията или сигналът на обхват изведнъж се окажат недостатъчни. Немалко хора без своя смартфон болезнено започват да се чувстват неспокойни и нервни.

Според експерти жените по-често от мъжете страдат от номофобия, вероятно заради по-изразената нужда от поддържане на социални контакти, които нерядко се поддържат чрез комуникация именно по мобилния телефон. Макар между номофобията и зависимостта от обичайния виртуален свят в интернет да има осезателно преплитане, специалистите са на мнение, че става дума за отделни феномени. Липсата на смартфон или на изпълняваните от него функции за страдащите от фобията на първа линия означава загуба на контрол, който се прехвърля и върху други области извън самата комуникация.

Към момента номофобията все още не е категоризирана официално като заболяване. Лекари смятат, че това е само въпрос на време, след като други подобни страдания вече са признати за болести, например арахнофобията или страхът от паяци. Факт е, че медиците работят върху ефикасни методи, как контролираното използване на смартфона може да се отрази положително върху ограничаването на депресии, страхове и стресови прояви.

Подобно на други фобии, за лечение на номофобията лекари препоръчват психотерапия. В рамките на лечението потърпевшите трябва напълно съзнателно да се справят с определени критични ситуации без мобилен телефон или да се научат да издържат определени времеви периоди без смартфон. Това същевременно са превантивни мерки, действащи успешно при страх от изпадане в дупка без електронен сигнал за мобилна комуникация.