fbpx
Categories
Полезно

Ментата е фаворит

Някои го пият щом са болни, други само през зимата, трети всеки ден – чай

Хората пият различни видове чай и то по разнородни причини. Разликите опират до това защо, къде и как го консумират. Някои посягат към него, само когато ги боли гърло или стомахът е неразположен. Този тип хора поддържат в къщи винаги наличен ментов чай или лайка, които се продават както кварталния магазин, така и в аптеката. Случайните консуматори на чай се спират на ароматни билкови и плодови варианти, като ги избират основно по дизайна на опаковката и подгряват вода за приготвянето им основно през студените месеци. Но съществуват също почитатели на чай, които го пият всеки ден. Това са хората, които правят прецизна разлика между детокс чай и матча на прах. Те са наясно, как да си направим чай от смокинови листа и могат с часове да говорят по теми като мурсалски чай ползи или зелен чай ползи.

Причините за изпиването на всяка отделна чаша чай могат да са разнообразни, каквото е и самото растение чай. От отглеждането на Camellia Sinensis, първоначалното чаено растение, до разнородните му варианти, районите на добив, реколтата, от обработката до начина на приготовление.

Чаят идва от Китай, където е споменат за първи път преди 5000 години. През VI век монаси будисти пренасят чая в Япония, където скоро става обект на строгите японски чаени церемонии. От там първите задвижвани от платна кораби, натоварени с чай, пристигат в Европа. Днес чаят е най-популярната напитка в света с общо годишно производство от 2,9 милиона тона, като тенденцията е към продължаващо увеличение.

Чаят основно се отглежда в Азия, Африка и Латинска Америка, край Каспийско и Черно море. Най-големите производители днес са Китай, Индия, Шри Ланка и Кения. Заедно държавите захранват 75 процента от световния пазар. Най-известните видове чай вероятно са зеления, черния, жълтия, оолонг и пу-ер. Всичките се добиват от Camellia Sinensis и имат официално право да се наричат чай. Всички останали формално би трябвало да причислим към наподобяващите чай продукти, в това число билковите, плодовите и тези от корени. Напоследък се засилва интересът към зеления чай, вероятно в следствие на модата да се пие матча. Продуктът съдържа два до четири процента кофеин, както и аминокиселината теанин.