fbpx
Categories
Полезно

Маслината

Не просто дар от природата, а също продукт на културата

Историята им започва през каменната ера на Арабския полуостров, където хората се хранили включително с диво растящи маслини. Предполага се, че маслинените дръвчета за започнали да бъдат култивирани преди повече от пет хиляди години в Сирия и Палестина. От там маслините се разпространяват в цялото Средиземноморие. В културата на древните гърци и римляни отглеждането на маслини играе ключова роля.

През вековете са култивирани многобройни сортове, адаптирани спрямо конкретните географски райони. Някои са по-подходящи за производство на маслиново масло, други за пряка консумация. Едни приоритетно се берат още зелени, други едва когато узреят и почернеят.

Който е откъсвал маслина от дърво и я опитвал, вече се е убедил, че този плод не е просто дар от природата, а следствие от развитието на цивилизацията. Преди да могат да бъдат консумирани, маслините трябва поне да бъдат накиснати в солена саламура, което предизвиква млечно кисела ферментация и така им отнема от горчивите съставки. През годините са развити много други различни технологии, които днес ни доставят разнородни и вкусни специалитети.

В наши дни зехтинът е неразделна част от средиземноморската кухня. Естествено възниква въпросът за характерните маслини ползи. Маслините се преработват на паста, интегрират се при печенето на хляб, добавят се към салати и пици.  Нерядко те също се готвят и пекат заедно с други хранителни продукти. Класическият бял сос за месо съдържа основно маслини и лимон. Доматеният сос за спагети също се облагородява чрез добавяне на маслини.

Спорът, дали да се консумират с или без костилка, продължава да бъде неразрешен. Същото важи и за въпроса кои маслини са най полезни. В западния свят основното работното време на маслините е в рамките на аперитива. Често се добавят като мезе и разядка, понякога в стила на Джеймс Бонд се добавят директно в напитката. Вероятно най-изисканият вариант е обичаното от френския крал Луи XIV блюдо Olive Royale. За целта зряла маслина се поставя в пъдпъдък, него поставяте в петле, петлето във фазан, а него в млечно прасенце. Свинското се пече, докато се сдобие с хрупкава кожичка, след което цялото месо се отстранява на пластове, като се яде единствено маслината.

Доста екстравагантен прочит, но все пак за какво са полезни маслините? Френският благородник Мишел дьо Монтен бил убеден, че човек може да изкара цял ден само на една маслина. За нас простосмъртните остава да проявим респект пред наличните в хладилника маслини. В противен случай стомахът ще трябва да плати дебелата сметка с поръчки на небцето. Маслини калории? Със своите около 145 калории на 100 грама, са определено много по-полезни от снаксовете и в умерени количество дори се препоръчват при свързани с отслабването диети.